Biznis

POSTAJU PRAVI KRIPTO RAJ Prihvatili su bitkoin kao sredstvo plaćanja, a sada planiraju da ga rudare na geotermalnu energiju

Najib Bukele, predsednik El Salvadora, uputio je LaGeo, geotermalnu elektrokompaniju iz te zemlje o planovima za osnivanje stanica za rudarenje bitkoina.

POSTAJU PRAVI KRIPTO RAJ Prihvatili su bitkoin kao sredstvo plaćanja, a sada planiraju da ga rudare na geotermalnu energiju
FOTO: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH/EPA

El Salvador je iznenadio svjetsku javnost ove nedjelje time što je zvanično postala prva zemlja na svijetu koja prihvata bitkoin kao sredstvo plaćanja, prenosi Blic.

Bukele je sinoć na lajvstrimu na Tviteru koje je organizovao Nik Karter, i koju je pratilo 20,000 ljudi pričao o novom zakonu te zemlje vezanom za bitkoin, piše Forbs.

Tokom ovog razgovora, predsjednik El Salvadora je upitan da li imaju neke planove o rudarenju kriptovaluta, i on je pomenuo da postoje planovi koji, doduše nisu vezani za sam bitkoin, a tiču se širenja infrastrukture i stimulacije proizvodnje struje na geotermalne izvore.

Ova zemlja, generalno, gubi ogromnu količinu električne energije i on je predložio da u neposrednoj blizini postrojenja za proizvodnju struje iz geotermalne energije želi da promoviše otvaranje fabrika koje će imati “jeftinu, čistu i obnovljivu energiju”.

Zatim je prokomentarisao da rudari kriptovaluta bi mogli da nađu ove parkove idealne za njihovo poslovanje.

Sa pritiskom koji Kina vrši na svoje rudare, kao i sve većom zabrinutošću o potrošnji potrebnoj za pokretanje rudara, rešenje koje nudi El Salvador može da se ispostavi kao idealno.

Island, još jedna zemlja sa velikom količinom geotermalne energije je postala popularna lokacija za rudarenje. Bitkoin se tako može ispostaviti kao pouzdan i konzistentan način da se bačena energija pretvori u zaradu.

Prema pojedinim podacima, El Salvador “baci” oko 644 megavata energije, i kada bi se ona iskoristila za rudarenje mogla bi da postane jedan od globalnih lidera u rudarenju kriptovaluta.

Prihvati notifikacije