Društvo

Doktorica Olga iz Vareša nije objavila poruku "Dajte mladima šansu"

Doktorica u penziji, Olga Milanović iz Vareša, privukla je veliku pažnju tokom predizborne kampanje za lokalne izbore.

Doktorica Olga iz Vareša nije objavila poruku "Dajte mladima šansu"
FOTO: AVAZ TV/YOUTUBE SCREENSHOT

Ova 75-godišnjakinja je na izborima, međutim, osvojila tek 19 glasova.

Njena poruka na plakatu bila je: Demokratska fronta Vareš pobjeđuje!

Izvorno iznesena tvrdnja da je bila hit na društvenim mrežama i da se javnost nasmijala porukom sa njenog plakata “Dajte mladima šansu. Vareš pobjeđuje!” bila je činjenično netačna, zbog čega je ispravljena.

– Ako me budu gledali samo kao neku nesposobnu staricu, sigurno je da neću ući u Opštinsko vijeće. Ali ja želim da ovaj narod bude dobro i da svi ljudi imaju dostojanstvo, pa sa mnom ili bez mene u vlasti, nevažno je – rekla je ranije u razgovoru za Avaz.

O Olgi Milovanović i navodnoj poruci sa njenog predizbornog plakata “Dajte mladima šansu” Raskrinkavanje je pisalo u analizi objavljenoj 22.10.2020.

U toj analizi je ustanovljeno da je humoristična Fejsbuk stranica “Raja sa biroa” iskoristila originalni predizborni plakat kandidatkinje DF Olge Milanović, na kojeg je dodala slogan “Dajte mladima šansu Vareš pobjeđuje”, iako na originalnom plakatu slogan glasi “Demokratska fronta Vareš pobjeđuje”.

Na slici ispod možete vidjeti kako je izgledala humoristična objava Fejsbuk stranice “Raja sa biroa”, a kako originalna slika.

FOTO: RASKRINKAVANJE
FOTO: RASKRINKAVANJE

Analizu, u kojoj je ustanovljeno da je riječ o fotomontaži, možete pročitati ovdje.

Iz navedenog je jasno da Olga Milanović nije “nasmijala” javnost porukom sa svoga plakata “Dajte mladima šansu. Vareš pobjeđuje!”, kako je to navedeno u tekstu Avaza i prenošenjima tog teksta. 

Tačno je da je plakat Olge Milanović, na koju je dodat slogan “dajte mladima šansu”, privukao pažnju javnosti (samo na stranici “Raja sa biroa” objava je imala skoro 3.000 interakcija), ali to nije njena autentična slika niti slogan.

Fakt-čeker je ocijenio izvorni tekst kao djelimično netačnu informaciju. U skladu sa politikom objavljivanja na Fejsbuku, poštujući sva pravila izvještavanja, unijeli smo izmjene u tekstu.