Svijet

“Postali su previše drski” Ukrajinci uspjeli da unište 3 moćna bombardera u jednom danu

Ukrajina tvrdi da je oborila tri ruska bombardera Su-34 u jednom danu.

Dva aviona suhoj
FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Kako su rekli predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski i vojni zvaničnici, njihove snage oborile su tri ruska supersonična bombardera Su-34 u petak na južnom frontu. Oni su pozdravili to kao uspjeh u 22-mjesečnom ratu.

Ruska vojska nije pomenula incident, ali su proruski blogeri priznali gubitak, dok analitičari ukazuju da je za obaranje bombardera vjerovatno korišćen američki PVO sistem “patriot”, prenio je Rojters, dodajući da ne može nezavisno da potvrdi ove izvještaje.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su opisale kako su ruski piloti postali “drski” prije nego što su oborili tri njihova bombardera dok su pokušavala da ispuste bombe van neprijateljskih linija.

Komandant vazduhoplovnih snaga Ukrajine Mikola Oleščuk je napisao na Telegramu da su ukrajinske snage reagovale istom mjerom na poruku koju su našli na ostacima oborenog kamikaza-drona “šahed” koji su lansirali Rusi, a koja je navodno glasila: “umrite je***i”.

Pročitajte još

– Kakva sjajna ideja. Evo našeg odgovora – rekao je Oleščuk u postu.

– Danas u podne na južnom sektoru – minus tri ruska bombardera Su-34! – napisao je on.

Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Juri Ignat opisao je ovo na nacionalnoj televiziji kao “brilijantno planiranu operaciju”.

– Nije bilo aviona Su-34 već neko vrijeme u našoj pozitivnoj statistici – rekao je on, navodeći da je ovaj model jedna od najmodernijih ruskih letjelica za bombardovanje i druge napade.

– Postali su drski, približili se, pokušali da pogode naše trupe sa navođenim bombama dublje u odbrambenim položajima – rekao je on, navodeći kako bombe KAB teške 500 kg mogu da lete do 25 km u ukrajinske odbrambene položaje.

Kako navodi Njuzvik, Rusija ima desetine aviona Suhoj koji imaju posadu sa po dva pilota i vojska ih koristi da gađa Ukrajinu sa navođenim bombama i projektilima i drugim oružjem, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu