Zabava

POSTOJI DEBEO RAZLOG ZA TO Evo zašto nije dozvoljeno da se smijemo na fotografijama za pasoš

Jeste se ikad zapitali zašto na slici za pasoš uvijek morate izgledati ozbiljno? Zašto ne možete razvući osmijeh od uha do uha? Zašto vam vlasti ne daju da pokažete veselje? E, pa za to sve postoje vrlo dobri razlozi.

POSTOJI DEBEO RAZLOG ZA TO Evo zašto nije dozvoljeno da se smijemo na fotografijama za pasoš
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

U Francuskoj je prije nekog vremena jedna od najčešćih šala bila rečenica: “Mi smo Francuzi, ne smijemo se”. Posljedica je to bila odluke koju je donio jedan sudija, a koja jasno govori o tome kako se prilikom slikanja za ličnu kartu i pasoš ne smijete smijati.

Mnogi su se Francuzi u tom trenutku sjetili i Britanaca, kojima su se smijali kad su donijeli istu odluku prije više od 10 godina, prenosi Dnevnik.hr.

No, zašto ovakva odluka i zašto u velikom broju zemalja nije dozvoljeno osmjehivanje prilikom slikanje za dokumente? Odgovor je zbog bezbjednosnih razloga.

Naime, pasoš ima čip koji sadrži biometrijske podatke o vama koji su izvedeni iz fotografije. Ta se fotografija prilikom izrade pasoša skenira i izvode se ključne karakteristike vašeg lica, kao što su udaljenost između očiju, udaljenost od nosa do brade te se na taj način stvara “matematička mapa”.

Tako naprimjer nošenje sunčanih naočara ili široki osmijeh smanjuju efikasnost algoritma i ometaju stvaranju mape.

Prilikom dolaska na aerodrom snima vas kamera koja skenira vaše lice. Tada računar odlučuje podudara li se matematička mapa koja se stvara na aerodromu s onom u vašem pasošu, piše Avaz.