Politika

"POŠTUJUĆI TUĐE ŽRTVE, NE OMALOVAŽAVAMO SVOJE" Ratni veterani iz BiH, Srbije i Hrvatske obišli stratišta kod Mostara

Grupa ratnih veteran iz BiH, Srbije i Hrvatske posjetila je danas spomenike i mjesta stradanja vojnicima i civilima srpske, hrvatske i bošnjačke nacionalnosti na području Bijelog Polja kod Mostara.

"POŠTUJUĆI TUĐE ŽRTVE, NE OMALOVAŽAVAMO SVOJE" Ratni veterani iz BiH, Srbije i Hrvatske obišli stratišta kod Mostara
FOTO: CNA SARAJEVO

Riječ je o 30-ak bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, takozvane Armije BiH, HVO, te Hrvatske vojske i Vojske Jugoslavije, a posjeta je realizovana u saradnji sa veteranima ARBiH i HVO sa područja Bijelog Polja.

Veterani i mirovni aktivisti obišli su centralni spomenik poginulim pripadnicima HVO kod Crkve Presvetog Srca Isusova u Potocima, te centralni spomenik šehidima i poginulim borcima takozvane Armije RBiH kod Karađoz-begove džamije u Potocima.

Pored toga, obišli su i spomenik palim borcima VRS na Zijemljima, kao i lokalitet Sutine kao mjesto ubistva 114 hrvatskih I bošnjačkih civila.

Veterani su obišli i Sabornu crkvu u Mostaru, a za sutra je najavljeno da će prisustvovati i zvaničnoj komemoraciji za ubijene hrvatske civile u Grabovici kod Mostara.

Ratne veterane i mirovne aktiviste su na spomenicima dočekali vjerski predstavnici, a posjeti su se priključili i ministar za pitanja boraca Hercegovačko-neretvanskog kantona Oliver Soldo i njegov pomoćnik Halil Ćućurević.

Soldo: Iskorak ka normalnom životu

Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Bijelo Polje Enver Karabeg upoznao je veterane o ratnim dešavanjima na području Bijelog Polja, a predsjednik HVIDRA HNK Zoran Zovko izrazio je nadu da će slična posjeta biti realizovana i u samom Mostaru.

– Ova posjeta je jedan iskorak ka normalnom životu u gradu Mostaru kojem trebaju ovakve “normalne pojave”. Mogu ovo nazvati normalnom pojavom, gdje ljudi jedni sa drugima razgovaraju i uz sve međusobne sličnosti i različitosti poštuju se i uvažavju. Nadam se da će ovakve poruke odjeknuti gradom Mostarom i da će se svaka tenzija, posebno koja se nameće sada u predizborno vrijeme, okrenuti na pozitivno, u borbu za nešto svoje poštujući drugog i šaljući poruku da mi svi zajedno možemo nastaviti graditi ovaj grad – istakao je Oliver Soldo.

Ratni veteran iz Zavidovića i član Centra za nenasilnu akciju Amer Delić navodi kako odavanje pošte svim stradalima ne podrazumijeva odobravanje ciljeva za koje su se oni možda zalagali, već predstavlja prije svega iskazivanje ljudskog poštovanja i žaljenja za gubitkom ljudskih života.

– Samim borcima je ideja zajedničkog obilježavanja stradanja s jedne strane bliska, a s druge strane je povezana sa nelagodom, jer nosi rizik nerazumijevanja i osude u vlastitoj sredini. Osuda i nerazumijevanje dolaze upravo onda, kada okolina pogrešno pretpostavi da je poštivanje žrtava drugih istovremeno omalovažavanje vlastitih i odobravanje ratnih napora one druge strane – istakao je Delić.

Žal za gubitkom svakog života

On dodaje da odlaskom na sve strane stradanja šalju poruku da nikoga ne omalovažavaju i da cilj nije da se neko kolektivno osudi, a drugome oda kolektivno priznanje.

– Već da je naše zajedničko tlo to da smo okupljeni oko žala za gubitkom svakog ljudskog života i ujedinjeni u opredjeljenju da ne dozvolimo da se rat, nepravde i stradanja ponove – kaže Delić.

On ističe da je i sam bio domaćin slične posjete spomenicima i mjestima stradanja u Zavidovićima i da su, osim značaja iskazivanja žala za izgubljenim životima, ovakve akcije značajne i s aspekta preuzimanja odgovornosti.

– Meni je kao bivšem pripadniku ARBiH bilo značajno kada su bivši pripadnici drugih vojski došli i obišli naše spomenike, kada smo imali priliku da im ispričamo kako je bilo u Zavidovićima za vrijeme rata, i razumijem da je i drugima važno da im se dođe. Mi ne bježimo od naših razlika i različitih pogleda, ali smo ujedinjeni u tome da učinimo koliko možemo da se rat ne ponovi. Preuzimamo odgovornost i za ono što je činjeno u naše ime iako mi u tome nismo direktno učestvovali, smatramo da je važno da danas postoji mogućnost da se sretnemo, razgovaramo, odamo počast stradalim, posjetimo mjesta stradanja ili komemoracije – podvukao je Delić.

On kaže da to vidim kao simbolički korak uspostavljanja komunikacije, izgradnje međusobnog povjerenja i poštovanja.

Ovakvi susreti, kako ističe Delić, uvijek su prilika i da saznate za stradanja za koja niste znali, da učite, propitujete sebe, a sve to je važno sa aspekta izgradnje mira.

Lucić: Ovo je znak da je rat završio

Veteran HVO i bivši logoraš iz Potoka kod Mostara Stanislav Krezić ističe da su ovakve posjete i okupljanja potvrda nade za jedno bolje sutra na ovim prostorima jer se dugo vremena čekalo na ovako nešto.

– Srećan sam što je ovo na ovakav način urađeno, poklonili smo se ljudima koji su stali u prve redove ispred svog naroda. Ovdje su veterani iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nadam se da je ovo korak ka Mostaru, ka centru grada, nadam se da će se ugledati na nas da se nešto ovako desi i u gradu – naveo je Krezić.

Ratni veterani u organizaciji CNA do sada su posjetili spomenike i mjesta stradanja u više opština i gradova u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

Takođe, mješovita grupa ratnih veterana prisustvuje i zvaničnim komemoracijama i do sad su odali počast žrtvama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu, Sanskom Mostu, Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, Ahmićima kod Viteza, Grabovici kod Mostara, Skelanima kod Srebrenice, Briševu i Zecovima kod Prijedora, Korićanskim stijenama na Vlašiću, Stupnom Dolu kod Vareša. U Srbiji su se poklonili žrtvama u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca i Aleksincu, a u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.

– Kad sjedim sa tim ljudima iz svih vojski, meni je to znak da je za njih rat završio i to mi je već dovoljna argumentacija za podržavati sve ovo. Gdje god smo se mi pojavljivali ona je relaksirala odnose u društvu jer u to budu uključeni i iz svjetovne i iz crkvene vlasti. Sad je u Hrvatskoj to prihvatila i država i sad to izgleda sasvim drukčije nego što je izgledalo svojevremeno kad su mnogi na ovo gledali osuđujuće – poručio je ratni veteran HV iz Zagreba Zvonko Lucić.