Politika

“Posvećeni smo održavanju dijaloga sa BiH” Izjava članica NATO nakon današnjeg samita

Šefovi država i vlada članica NATO su nakon današnjeg samita objavili saopštenje u kojem su se u jednoj tački dotakli i BiH.

“Posvećeni smo održavanju dijaloga sa BiH” Izjava članica NATO nakon današnjeg samita
FOTO: KENZO TRIBOUILLARD/POOL/EPA

Oni su istakli da “snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i bezbjedne BiH u skladu sa sporazumom za mir u BiH i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima”.

– Podstičemo pomirenje i pozivamo političke lidere da izbjegavaju retoriku podjela. Takođe ih potičemo da nastave sa konstruktivnim radom i pokazivanjem političke volje za provođenje političkih, izbornih, pravnih ekonomskih i odbrambenih reformi – stoji u izjavi članica NATO, pod tačkom 67.

Pohvalili su BiH, koja je aspirant za članstvo u NATO, zbog kontinuirane podrške operacijama pod vodstvom ovog saveza “ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o članstvu”, piše Klix.

– Posvećeni smo održavanju snažnog političkog dijaloga sa Bosnom i Hercegovinom i pružamo podršku sprovođenju svih reformskih napora. Podstičemo rukovodstvo BiH da u potpunosti iskoristi ono što nudi NATO u pogledu sigurnosti i partnerstva – rekli su nakon današnjeg samita.

Podsjetimo da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović uzburkao javnost juče nakon što je rekao da neće prihvatiti nikakav dokument NATO u kojem se jasno ne naglasi konstitutivnost naroda u BiH i Dejton. Nakon toga, danas, je objavio da je Dejtonski sporazum uvršten u NATO dokument kao fusnota.

Prihvati notifikacije