Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POTEŠKOĆE ZA IZBJEGLICE IZ HRVATSKE Teško ostvaruju prava na penziju i staž

Društvo
Autor:

Foto: Profimedia

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Dragan Štrbac razgovarao je danas sa predsjednikom Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikolom Puzigaćom, koji ga je upoznao o poteškoćama u ostvarivanju prava na penziju i priznavanje radnog staža izbjeglih iz Hrvatske.

Puzigaća je istakao da neki od članova Udruženja imaju problem sa dobijanjem državljanstva BiH, a hrvatsko državljanstvo im je ranije oduzeto, te praktično nemaju dokumenta kojima bi mogli da ostvare osnovna prava, saopšteno je iz republičkog Sekretarijata za raseljena lica i migracije.

Štrbac je rekao da će Sekretarijat nastaviti aktivnosti koje je sprovodilo Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Srpske putem realizacije zajedničkih projekata i redovnog Programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica, namijenjenih rješavanju stambenih pitanja ovih ljudi, navedeno je u saopštenju.

Na sastanku u Banjaluci, kojem su prisustvovali i predsjednik Skupštine Udruženja Vinko Vučenović i predsjednik Upravnog odbora Neđeljko Malić, razgovarano je o problemima i teškom položaju izbjeglih iz Hrvatske, kao i o mogućnostima pomoći i podrške članovima ovog udruženja.

Iz Sekretarijata podsjećaju da je putem Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Republici Srpskoj do sada kroz potprojekte “BH jedan” i “BH” dva izgrađeno 30 kuća i uručeno 20 paketa građevinskog materijala za porodice izbjegle iz Hrvatske.

– U okviru Potprojekata BH tri i BH pet tokom 2018. i 2019. godine će se izgraditi još 30 stanova i 50 kuća – navedeno je u saopštenju.

Predstavnici Udruženja zahvalili su na podršci koju im je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Srpske do sada pružalo, te izrazili uvjerenje da će dobra saradnja biti nastavljena i u narednom periodu sa ovim sekretarijatom.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO