Politika

"POTEZ U INTERESU HRVATA" Dačić odlazak Borisa Miloševića u Knin ocijenio pogrešnim

 Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je odluka predstavnika Srba u Hrvatskoj Borisa Miloševića da ode na obilježavanje godišnjice "Oluje" bila pogrešna.

"POTEZ U INTERESU HRVATA" Dačić odlazak Borisa Miloševića u Knin ocijenio pogrešnim
FOTO: PETAR DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA

Dačić je naglasio da njegovo prisustvo u Kninu nije bilo potrebno srpskom, već hrvatskom narodu.

Dačić je ponovio raniji stav da o pitanjima koja se tiču srpskog naroda u cjelini treba promisliti i da se važne odluke poput odlaska u Knin ne donose na takav način da je, kako kaže, riječ o privatnim stavovima pojedinca ili nekih stranaka.

– Šta su Srbi tamo slavili i šta su dobili, i šta će dobiti. Da li su Hrvati izmijenili svoj vokabular i rekli da je to bilo etničko čišćenje? Nisu niti će reći – rekao je Dačić gostujući u emisiji ”Oko” na RTS.

Ocijenio je da je odlazak Miloševića na proslavu ”Oluje” pokušaj rušenja srpskog jedinstva navodeći da Srbi u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i većinski broj Srba u Hrvatskoj misle drugačije i da zato ta odluka nije smjela da se donese na takav način.

Pročitajte još

Dačić je na argumente u javnosti da je odluka o odlasku Miloševića, potpredsjednika Vlade Hrvatske, donijeta u interesu Srba, postavio pitanje, ako Srbi treba da budu na proslavi ”'Oluje” da bi u današnje vrijeme dobili struju, u kakvoj onda zemlji žive.

– Odlazak Miloševića u Knin nije bio potreban srpskom već hrvatskom narodu. Hrvatski ambasador (Hidajet) Biščević je danas rekao da su prava Srba u Hrvatskoj veća nego prava Hrvata u Srbiji. Da li će se sada Srbi vratiti u Hrvatsku, da li će se učiniti nešto na tome – pitao je Dačić.

Ponovio je da je riječ o pogrešnoj odluci i da su mu se povodom toga javljali predstavnici partnerskih država Srbije.

– Zovu me predstavnici partnerskih zemalja, koje smo godinama ubijeđivali da ne treba da idu na proslavu ”Oluje” i pitaju kako da oni ne idu, a predstavnici Srba dolaze – kazao je Dačić.