Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POTOMCI ODAHNULI U Trebinju počela ekshumacija stradalih Srba u ustaškom zločinu

Regioni
Autor:

Foto: D.Čolović/RAS Srbija

Na gradskom groblju u Podgljivlju počela je ekshumacija posmrtnih ostataka stradalih u ustaškom zločinu na Pridvoračkoj jami kod Trebinja početkom Drugog svjetskog rata.

U junu 1941. godine lokalne ustaše su svirepo ubile i u jamu bacile trinaest Trebinjaca, koji su u oktobru iste godine, na inicijativu sugrađana i uz pomoć italijanskih vlasti, sahranjeni u Podgljivlju, u zajedničku grobnicu, bez spomen obilježja.

Prema svjedočenjima njihovih potomaka, posmrtni ostaci šestoro ubijenih ranije su preneseni u porodične grobnice, a trebinjska gradska uprava skoro osam decenija nakon pridvoračkog stradanja, prihvatila je obavezu da se i preostale žrtve otkopaju, identifikuju i obilježe njihova grobna mjesta.

– Na molbu potomaka stradalih u Pridvoračkoj jami grad je pozitivno odgovorio i obezbijedio novac za ekshumanciju, DNK analizu i sahranu posmrtnih ostataka onih koji su na neuređenom prostoru u trebinjskom groblju bili već skoro osam decenija – rekao je predsjednik Skupštine grada Dragoslava Banjak.

Slobodanka Tanović, čiji je otac Jefto Škoro tada uspio da preživi svirepi zločin, veliki dio svog života je posvetila čuvanju od zaborava njegovih sviedočenja o stradanju na jami u selu Pridvorci.

Ona kaže da su proteklih decenija inicijative porodica se se zajednička grobnica u Podgljivlju dostojno obilježi bar krstom, ostajale bez odgovora.

– Nemam riječi koliko sam srećna što je ovo pokrenuto. Kada mi je predsjednik Skupštine grada nedavno rekao da će žrtve ubuduće biti dostojno sahranjene nisam vjerovala. Nakon toliko decenija više čovjek nikome ne može vjerovati – ističe Tanovićeva.

Poslovima ekshumacija rukovodi specijalista sudske medicine u trebinjskoj bolnici Dražen Damjanuk, koji kaže da su skeletni ostaci u dovoljno dobrom stanju da se uradi DNK analiza.

– Tražimo preostalih sedam skeletnih ostataka, posle čega slijedi identifikacija. Predhodno smo uzeli neophodne uzorke od njihovih nasjlednika, kako bi uporedili u Zavodu za sudsku medicine u Banjaluci i ustanovili njihov identitet – kaže Damjanuk.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO