Biznis

Potpisan ugovor od pet milijardi dolara: Kompanija "Tesla" kupuje sirovine za automobile iz Indonezije

Američki proizvođač automobila Tesla potpisao je ugovore vrijedne oko pet milijardi dolara za kupovinu materijala za svoje baterije od kompanija za preradu nikla u Indoneziji, rekao je viši ministar u kabinetu za CNBC Indonesia.

Potpisan ugovor od pet milijardi dolara: Kompanija "Tesla" kupuje sirovine za automobile iz Indonezije
FOTO: CHRISTIAN MARQUARDT POOL/EPA

Najveća ekonomija jugoistočne Azije pokušava da natjera Teslu da uspostavi proizvodni pogon u zemlji, koja ima velike rezerve nikla. Predsednik Džoko Vidodo sastao se sa osnivačem Tesle Elonom Maskom ranije ove godine kako bi privukao investicije.

– Još uvijek smo u stalnim pregovorima sa Teslom… ali oni su počeli da kupuju dva odlična proizvoda iz Indonezije – rekao je ministar za pomorstvo i investicije Luhut Pandjaitan u intervjuu, piše Rojters.

Pročitajte još

On je rekao da je Tesla potpisao petogodišnji ugovor sa kompanijama za preradu nikla koje posluju iz Morovalija na ostrvu Sulavesi. Materijali od nikla će se koristiti u Teslinim litijumskim baterijama. Tesla nije odmah odgovorio na imejl Rojtersa u kojem je tražio komentar.

Indonezija želi da razvije industriju električnih vozila i baterija kod kuće i zaustavila je izvoz rude nikla kako bi osigurala snabdevanje investitorima. Ovaj potez je uspešno privukao investicije kineskih čeličnih giganata i južnokorejskih kompanija kao što su LG i Hiundai.

Međutim, većina ulaganja u nikl do sada je otišla u proizvodnju sirovog metala kao što su nikl sirovo gvožđe i feronikl.

Vlada planira da uvede porez na izvoz na ove metale kako bi povećala prihod i istovremeno podstakla domaću proizvodnju proizvoda veće vrednosti, rekao je Rojtersu prošle nedelje visoki zvaničnik.

Prihvati notifikacije