Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POTREBNE DETALJNE REFORME Objavljena MAKRONOVA STRATEGIJA za Zapadni Balkan

Politika
Autor:

Foto: Profimedia

Ambasada Francuske u Sjevernoj Makedoniji objavila je Strategiju za Zapadni Balkan, donijetu na zahtjev predsjednika ove zemlje Emanuela Makrona, sa ciljem da se približi državama regiona, i dopuni i podrži aktivnosti Evropske unije za njihovo približavanje Evropi.

Strategija je objavljena na francuskom, makedonskom i albanskom jeziku na stranicama Ambasade Francuske u Skoplju, dan nakon što je u Berlinu održan samit lidera država Zapadnog Balkana.

Makron je, kako se navodi, zatražio izradu Strategije na osnovu analize u kojoj stoji da su države regiona Slovenija, Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Severna Makedonija, Crna Gora i Srbija ostvarile značajan napredak, ali i da su “potrebne mnoge reforme koje bi omogućile stalnu stabilizaciju i odgovore na izazove s kojima se region suočava”.

Područja u kojima su potrebne reforme su ekonomska i socijalna pitanja, poteškoće u stalnom uspostavljanju vladavine prava, sigurnosna pitanja i spoljni uticaji koji, kako se navodi, preusmjeravaju region iz njegove evropske perspektive.

Prema zahtjevu Makrona, Strategija za Zapadni Balkan podrazumijeva veću predanost Francuske stabilizaciji šest zemalja regiona koje nisu članice EU, a u smislu njihovog ekonomskog i društvenog razvoja i jačanja vladavine prava.

A l’initiative du président Emmanuel Macron et de la chancelière Angela Merkel, un sommet informel a réuni le lundi 29…

Gepostet von Ambassade de France à Skopje am Dienstag, 30. April 2019

Francuska će, prema toj strategiji, intenzivirati svoje političke odnose sa zemljama regiona.

Navodi se i kako će ovog ljeta Makron posjetiti Srbiju, a ministar za evropske i spoljne poslove Žan-Iv Le Drian će do kraja godine doći u Albaniju i na Kosovo.

Napominje se i da predložena Strategija nadopunjuje aktivnosti poduzete u okviru Berlinskog procesa, u kojima Francuska učestvuje od osnivanja i biće djelimično implementirana u francusko-njemačkom okviru, navodi “Al Džaiza”.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO