Svijet

POTRES NAPRAVIO VELIKU ŠTETU Zabilježena oštećenja na 8.928 zgrada u Hrvatskoj

Nakon zemljotresa koji je pogodio Hrvatsku i nanio velike gubitke, prijavljena je šteta na 8.928 objekata, od kojih je 2.688 šteta već obrađeno, saopšteno je nakon sjednice koordinacije Županijskog štaba u Sisku.

POTRES NAPRAVIO VELIKU ŠTETU Zabilježena oštećenja na 8.928 zgrada u Hrvatskoj
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Iznoseći statistiku razornog potresa, župan Ivo Žinić je rekao da je od toga 20 odsto potpuno srušenih ili teško oštećenih zgrada koje više ne mogu da se koriste. Za 24 posto objekata biće potrebna dodatna statička verifikacija, a 54 posto objekata dobilo je zelenu nalepnicu i može se koristiti, prenosi Indeks.

Dodao je da je od oko dve hiljade zanatskih radnji u okrugu ozbiljno oštećeno njih 825. Ozbiljno je stradalo i 700 preduzeća, oko tri, od ukupno devet hiljada porodičnih farmi, šest od 13 srednjih škola je neupotrebljivo, a oštećen je i jedan vrtić u Petrinji. Dom za starije osobe u Sisku funkcioniše, dok su korisnici domova Petrinja i Glina preseljeni.

Žinić je takođe najavio da će uskoro županijska komisija, na osnovu zahtjeva jedinice lokalne samouprave i inspekcije proglasiti stanje prirodne katastrofe za pojedine jedinice lokalne samouprave.

Uslov je da šteta bude veća od 20 odsto njihovog prvobitnog prihoda, nakon čega će župan proglasiti prirodnu katastrofu.

Prihvati notifikacije