Društvo

POTROŠILI TONE SVIJEĆA Već žive 10 godina bez struje, a kraj njihove agonije se ne nazire

Od 2010. godine porodica Vlade Vučića (64) u Vlajkovoj lici u Leskovcu živi u dvospratnoj kući bez struje, što znači i bez televizora i frižidera. Kada su zbog velikog duga odbili da plate račun sumnjajući u ispravno očitanu potrošnju i kada je kasnije isječena struja, kuća Vučića od 320 kvadrata bila je puna mladih i dece. Danas ovaj čovjek živi sa suprugom i nepokretnom majkom od 94 godine i još uvijek pokušava da istera pravdu.

POTROŠILI TONE SVIJEĆA Već žive 10 godina bez struje, a kraj njihove agonije se ne nazire
Foto: A. Dimitrijević/RAS Srbija

Kćerka je sa mužem i djecom bila prinuđena da se iseli iz ove prostrane kuće – jada se Vlada Vučić, koji je se na postupak EPS i sudova žalio bivšim vlastima, ali i bivšem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i svom prezimenjaku predsedniku Aleksandru Vučiću, piše Jugmedia.

Ništa nije urodilo plodom, jer je od nekih zvaničnika dobijao odgovore da „živimo u pravnoj državi“, mada su se sud u Leskovcu oglasio čak i nenadležnim za taj spor.

U međuvremnu je dug od 40.000 dinara porastao na 2,7 miliona dinara

Priča, zparavo počinje maja 2008. godine kada stiže račun za potrošenih 13.500 kilovata, što je bilo više, kako tvrdi, za 45 puta od svih prosječnih prethodnih računa.

– Odbio sam da platim i jedno 50 puta bio na razgovoru u Elektrodistribuciji Leskovac i uvijek bi dobijao odgovor da samo Upravni odbor EPS može da promjeni račun. Nikada mi iz knjigovodstva na moj zahtev nisu dali analitičku karticu. Tražio sam da njihova služba izađe na lice mjesta i proveri da li je moj strujomer ispravan. Kasnije su tvrdili da su vršili provjere i da je strujomjer ispravan, ali ja ih nikada nisam vidio. Poslije toga su tražili da platim, ali ja nisam želio jer znam da nisam potrošio toliku struju – priča Vučić i dodaje da je posle tog kriznog mjeseca potrošnja struje bila normalna.

Kada je 2010. godine isječena struja, Vučić je tužuo EPS kod Osnovnog suda u Leskovcu, koji je donio privremenu mjeru da se struja ponovo poveže. Međutim, EPS se žalio Apelacionom sudu, pa je rješenje povučeno. Vučić je ponovo tužio EPS ali poslije nekoliko ročišta leskovački sud se proglasio nendaležnim.

– Ja sam tražio od suda da pošalje vještaka tehničke struke, a oni su slali ekonomisitu – tvrdi i dodaje da izveštaj sa veštačenja još nije video.

– U 21.vijeku u gradu Leskovcu živimo na svjećama. Za deset godina potrošili smo tone i tone svjeća – kaže on za Jugmediu

U međuvremenu EPS je skinuo strujomer.

U ovoj priči kojoj se ne vidi kraj, Vučić je izgubio, tvrdi, i preduzeće u okviru kuće koje je upošljavalo, kaže, 15 radnika, jer nije imao struju. Na pitanje nije li zbog preduzeća napravljen veliki račun, kaže da nije i tvrdi da se proizvodnja odvijala uglavnom manuelno.

Jugmedia je kontaktirala nadležne u EPS, ali oni nisu mogli da se sjete tog slučja. Obećali su da će se upozanti sa slučajem i dati odgovor.

– Obično ne bude onako kako ispričaju potrošači kojima je isječena struja – kažu.