Društvo

POTVRĐENA 333 NOVA SLUČAJA ZARAZE U Kantonu Sarajevo od virusa korona preminulo SEDAM PACIJENATA

U Kantonu Sarajevo sedam osoba je preminulo od posljedica virusa korona, a zaraženo je 333. Prema podacima kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, ovaj broj je rezultat analize 814 uzoraka prikupljenih od 22. do 25. novembra.

POTVRĐENA 333 NOVA SLUČAJA ZARAZE U Kantonu Sarajevo od virusa korona preminulo SEDAM PACIJENATA
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 219 zaraženih osoba, odnosno 65,76 odsto, a u samoizolaciji su od ranije. U istom periodu od virusa korona se oporavilo 375 osoba.

U izolatorijumu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima smještena su 293 pacijenta, a u Opštoj bolnici 82, od kojih 11 koristi mehaničku podršku respiratora. Sa bolničkog liječenja otpušten je 21 pacijent.

Pročitajte još

Trenutno su u Kantonu Sarajevo aktivana 4.482 slučaja infekcije. Od 30. januara do 25. novembra ukupno su registrovane 18.762 osobe zaražene virusom korona, od kojih se 14.055 oporavilo od kovida 19, dok je broj umrlih usljed posljedica virusa korona povećan na 225 osoba.

Od 12. do 26. novembra, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo naloženo je 4.947 samoizolacija.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo poručuju da građani koji osjete simptome poput povišene temperature, kašlja, te gubitka čula ukusa ili mirisa, kao i članovi njihovog domaćinstva, trebaju da se telefonom jave nadležnom ljekaru kako bi dobili dalja uputstva.

Preporuke i smjernice za ponašanje u vrijeme pandemije mogu se naći na veb-stranici Zavoda zzjzks.ba.