Hronika

Potvrđena optužnica protiv dva policajca: Zaustavljali automobile stranih tablica, pa UZIMALI NOVAC od vozača

Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Melvisa Tatarina i Munira Kamenice, jer su tokom obavljanja radnih zadataka zaustavljali vozila sa stranim registarskim tablicama i uzimali novac od vozača, a da im nisu dali mogućnost da plate 50 odsto kazne u roku od osam dana.

policija federacija
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Oni su potom pola novca uzimali sebi, a drugom polovinom iznosa su uplaćivali kazne u ime vozača koje su kažnjavali, tako da su optuženi zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te primanje dara ili drugih oblika koristi.

Tatarin i Kamenica optuženi su i da su uzimali novac kako ne bi pisali prekršajne naloge, saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Postupajući tužilac predložio je izricanje mjere zabrane obavljanja posla policijskog službenika u trajanju od pet godina od dana pravosnažnosti presude.

Pročitajte još

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 12 svjedoka, vještaka grafološke struke i izvođenje oko 60 materijalnih dokaza.

Početkom novembra je policajac Edin Valagić pravosnažno osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora za isto krivično djelo, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice.

Velagić, koji je uhapšen u akciji “Sparta”, osuđen je i zbog toga što je od vozača koji bi počinili saobraćajni prekršaj uzimao novac kako im ne bi pisao prekršajne naloge.

Opštinski sud u Sarajevu je Velagiću presudom izrekao i zabranu obavljanja poslova policijskog službenika u svim agencijama za sprovođenje zakona u Federaciji BiH u trajanju od pet godina, računajući od pravnosnažnosti presude, kao i oduzimanje pribavljene imovinske koristi.

Tri policijska službenika MUP-a Kantona Sarajevo uhapšena su u januaru u akciji kodnog naziva “Sparta” zbog krivičnih djela zolupotreba položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije