Društvo

POTVRĐENO IZ UIO "Srebrena malina" dobila saglasnost za uvoz preostalih 20 respiratora

Data je saglasnost za završetak postupka uvoza preostalih 20 respiratora koje je nabavila Federalna uprava civilne zaštite preko firme „Srebrena malina“.

POTVRĐENO IZ UIO "Srebrena malina" dobila saglasnost za uvoz preostalih 20 respiratora
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovu informaciju za Avaz potvrdio je portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) Ratko Kovačević koji je kazao da preostali respiratori mogu ući na carinsko područje BiH nakon što je prikupljena sva potrebna dokumentacija, a prije toga i plaćen PDV.

Danas je priložena dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Time je kompletirana neophodna dokumentacija za carinski postupak  uvoza. ranije je plaćen PDV na uvoz tako da je postupak okončan i respiratori mogu ući u carinsko područje BiH – pojasnio je Kovačević.

Podsjećamo, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nastavili su, po naredbi Tužilaštva BiH, pretrese u predmetu „Respiratori“, koji se odnosi na nabavku medicinske opreme iz Kine u BiH.

Kako je potvrđeno iz SIPA, pripadnici ove agencije, po naredbi Tužilaštva, tražili su dokumentaciju koja se odnosi na uvoz prvih 80 respiratora (od ukupno 100), koji su u Sarajevo dopremljeni iz Kine. Ova dokumentacija izuzeta je s carinskog terminala Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

„Srebrena malina“ je imala rok do 27. maja za njihov uvoz, ali zbog probijanja rokova bila je potrebna nova dozvola. Vrijedi istaći da je firma „FH Srebrena malina“ probila sve moguće rokova kada je u pitanju nabavka i uvoz respiratora.