Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POVEĆAN BROJ ZARAŽENIH U SRPSKOJ Još sedam osoba pozitivno na korona virus

Društvo
Autor:

Foto: Vlada RS

Tokom protekla 24 časa u laboratoriji IJZ testirana su 74 uzorka, a korona virus je potvrđen kod sedam osoba, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

U Srpskoj su trenutno korona virusom zaražene ukupno 162 osobe.

Od ukupnog broja novozaraženih, jedna osoba je iz Banjaluke, a šest iz Gradiške. Sve osobe su u izolaciji, i stabilnog su zdravstvenog stanja. Sa lakšom kliničkom slikom na pulmologiji u Banjaluci je 15 osoba. Trenutno je u Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom 16.519 osoba, a iz nadzora je izašlo 2.239 osoba.

– Od novozaraženih, tri su muškarca – po jedan starije, srednje i mlađe životne dobi, te četiri žene – dvije starije i jedna mlađe životne dobi. U UKC je smješteno 28 pacijenata, od čega je 25 sa teškom kliničkom slikom, a tri osobe su na respiratoru – ističe Šeranić.

Zaražena osoba iz Banjaluke je iz trećeg banjalučkog klastera, a pet zaraženih iz Gradiške su iz direktnog porodičnkog klastera gdje su bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona, dok je jedna osoba nevezana za ovaj klaster.

– U karantinu u Šamcu testirane su četiri osobe i sve su negativne, te upućene u svoje lokalne zajednice. U funkciju smo stavili karantine na graničnim prelazima u Gradiški, Brodu i Šamcu, a od danas bi u funkciji trebalo da bude i karantin na Rači. U Karantinu u Gradiški nalaze se 82 osobe, od čega 24 iz FBiH, a ostali iz RS, u Šamcu je 11 osoba – devet iz RS i dvije iz FBiH, a u Brodu 112 osoba -39 iz RS i 72 iz FBiH – kaže Šeranić.

Naglašava da će biti testirani svi oni za koje higijensko-epidemiološke službe procijene da treba da budu testirani.

– Ovdje mislimo na one koji su novi kontakti. S druge strane, testiraćemo sve iz karantina i one koji su bili u direktnom kontaktu sa osobama pozitivnim na korona virus – ističe Šeranić i dodaje da se nastavljamo sa aktivnostima na sprečavanju širenja korona virusa.

– Nadam se da ćemo nakon odluke koju danas donese Narodna skupština Republike Srpske djelovati još operativnije u svim segmentima – poručuje Šeranić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO