Digitalna Srpska

POVLAČI SE NAKON 35 GODINA Japanski gigant prekida proizvodnju laptopova

Tošiba je tiho zatvorila svoj odsjek za prizvodnju prenosnih računara, stavivši tačku na ovo poglavlje svog poslovanja nakon 35 godina.

POVLAČI SE NAKON 35 GODINA Japanski gigant prekida proizvodnju laptopova
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ova kompanija je prije dvije godine Šarpu prodala 80,1% udjela u proizvodnji PC računara za 36 miliona dolara, nakon čega je Šarp to preimenovao u “Dynabook”. Preuzimanje je zaključeno, nakon što je i preostalih 19,9% dionica promijenilo vlasnika, piše b92.

– Rezultat ovog transfera je potpuno vlasništvo ‘Dynabooka’, koji je odsad u cjelosti pod vlasništvom Šarpa – objavili su iz kompanije Tošiba.

Prvi Tošibini laptopovi 1985. godine su imali, za to vreme, moćne T1100 baterije koje se mogu mijenjati, mjesto za flopi-disk i 256 KB memorije. Cijena uređaja je sredinom osamdesetih iznosila oko 2.000 američkih dolara.

Tošiba je devedesetih i ranih dvijehiljaditih bila na samom vrhuncu, ali dolaskom sve većeg broja novih igrača, njihova ograničena ponuda uzrokovala je pad popularnosti.

U trenutku prodaje Šarpu Tošiba je prodavala 1,4 miliona laptopova godišnje, a 2011. godine je prodala 17,1 milion uređaja, prenosi Rojters.