Društvo

"Povrijeđeno pravo na privatnost" KCUS mora platiti 35.000 KM odštete porodici maloljetne pacijentkinje i to nije sve

Opštinski sud u Sarajevu donio je presudu kojom je utvrđena povreda prava na privatnost djevojčice Nadin Smajlović, i njenih roditelja Amine Smajlović i Denisa Smajlovića od strane Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

"Povrijeđeno pravo na privatnost" KCUS mora platiti 35.000 KM odštete porodici maloljetne pacijentkinje i to nije sve
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Krajem novembra 2019. godine porodica Smajlović je podnijela tužbu zbog naknade štete.

Prema presudi KCUS je povrijedio pravo na privatnost Nadin, Amine i Denisa Smajlovića objavom ličnih podataka o zdravstvenom stanju maloljetne Nadin Smajlović, objavom ličnih podataka iz radnog odnosa Amine Smajlović objavljenim u saopštenju za javnost Discipline za zdravlje djeteta Pedijatrijske klinike i KCUS-a od 18.11.2019. i saopštenju Očne klinike KCUS-a od 20.11.2019. godine.

Presudom KCUS treba isplatiti tužiteljima iznos od 35.000 KM, a prema procjeni sudskog vještaka i nalaza vještačenja.

Porodica Smajlović je u protekle dvije godine imala ogromne finansijske troškove za liječenje svog djeteta koju su nakon što je KCUS odbio liječenje izmjestili u Tursku radi daljeg liječenja i terapije. Liječenje Nadin Smajlović dijelom se obavlja i UKC Tuzla.

Pročitajte još

Takođe KCUS se obavezuje da na web stranici objavi javno izvinjenje tužiteljima zbog povrede prava na privatnost u roku od 30 dana.

KCUS je u saopštenju za javnost iznio lične podatke maloljetnog djeteta i to o zdravstvenom stanju, hospitalizaciji, toku bolesti, dijagnozama, ozbiljnost njenog zdravstvenog stanja, propisane terapije i zahvate koje treba poduzeti. U drugom saopštenju izneseni su podaci o broju dana provedenih na bolovanju Amine Smajlović, te otkrivajući porodičnu anamnezu Denisa Smajlovića.

Sud je ocijenio da su iznošenjem ovih podataka prekršene odredbe Zakona o zaštiti ličnih podataka, Zakona o liječništvu, Zakona o pravima, Evropske konvencije, Konvencije o pravima djeteta, piše Avaz.

Prihvati notifikacije