Politika

"Pozdravljam odluku CIK, izbori su ključni" Johan Satler podovom Dana Evrope govorio o evropskom putu BiH

Deveti maj obilježava se i kao Dan Evrope, a o evropskom putu BiH govorio je Johan Satler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH.

"Pozdravljam odluku CIK, izbori su ključni" Johan Satler podovom Dana Evrope govorio o evropskom putu BiH
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Govoreći o devetom maju i Danu pobjede koji je danas paradom obilježila Moskva, osvrnuo se i na agresiju Rusije na Ukrajinu.

– Mislim da je ovo upravo spurotno evropskim vrijedostima, suprotnost od onoga što smo gradili 70 – 80 godina. Što ste jači, što ste veća sila, mislite da možete nametati svoj volju susjedima kao što se to desilo 24. febraura pa na ovamo. Govorimo o nuklaernoj sili koja je izvršila invaziju na mirnog susjeda. Nije napad na jednu zemlju, već napad na način života i mirnog suzivota – kazao je Satler.

Govorio je o raspisivanju izbora CIK i da je veoma bitno da se održe.

Pročitajte još

– Vrlo je jasno u svakoj demokratiji, izbori su ključni. Prilika da građani iznesu svoje stavove o liderima. Pozdravljam korak CIK u smislu raspisivanju izbora. Drugi korak je osiguravanje finansijskih sredstva i nije pitanje hoće li neko osigurati ili neće, to je zakonska obaveza, piše N1.

O očekivanjima nakon izbora i da li vjeruje u svijetlu budućnost BiH, rekao je:

– Da budem iskren, mislim da nije pitanje šta ja očekujem, već sta građani očekuju. Sinoć sam spominjao na koncertu u Istorijskom muzeju BiH na Dan Evrope i razgovarao sam sa mladim ljudima, muzičarima, i oni su dio naše globalne zajednice i oni i fizički žele biti dio toga i žele istinske promjene – zaključio je Satler.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu