Biznis

POZITIVAN SALDO Uprkos koroni u Srbiji više otvorenih nego UGAŠENIH FIRMI

U Srbiji je u prvih šest mjeseci, uprkos virusu korona i ekonomskoj krizi, broj otvorenih privrednih subjekata u odnosu na ugašene veći za 6.313, objavila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

POZITIVAN SALDO Uprkos koroni u Srbiji više otvorenih nego UGAŠENIH FIRMI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iz Alijanse su precizirali da je prva polovina 2020. godine završena sa ukupno 389.644 aktivna privredna društva i preduzetnika.

– I pored pozitivnog salda, pandemija je uticala na smanjenje privredne aktivnosti jer je registrovano manje otvaranja novih firmi. Od januara do kraja juna otvoreno je za gotovo petinu manje firmi nego u istom periodu u prethodnih pet godina – naveli su iz NALED-a.

U saopštenju je navedeno da je, sa druge strane, došlo i do pada brisanja privrednih subjekata za desetinu, što se dijelom može protumačiti kao rezultat mera Vlade Srbije za podršku privredi tokom i nakon vanrednog stanja.

Direktor za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović rekla je da su u aprilu, u jeku epidemije, osnovana 864 privredna subjekta, četiri puta manje od aprilskog prosjeka u prethodnih pet godina.

– U maju je taj broj bio nešto veći, da bi u junu bilo osnovano 5.365 novih privrednih subjekata i to je rekord u proteklih pet godina – rekla je Bojovićeva.

Prema njenim riječima, ta statistička kretanja rezultat su popuštanja mjera zbog epidemiološke krize i postepenog otvaranja ekonomije.