Svijet

Poznati teoretičar zavjere PREMINUO OD KORONE: Neposredno prije smrti organizovao okupljanja i govorio da je kovid sličan prehladi

Poznati norveški teoretičar zavere protiv kovida, Hans Kristijan Garder (60), preminuo je 6. aprila, a obdukcijom je utvrđeno da je bio pozitivan na kovid.

Poznati teoretičar zavjere PREMINUO OD KORONE: Neposredno prije smrti organizovao okupljanja i govorio da je kovid sličan prehladi
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Nekoliko dana prije smrti, teoretičar zavjere je napravio dva ilegalna okupljanja u štali na njegovom imanju 40 kilometara od Osla, 26. i 27. marta, preneo je Dejli mejl.

Nekoliko gostiju je bilo pozitivno na kovid i prenijelo je virus osobama koje su bile u bliskom kontaktu sa njima, prenio je NRK.

Pročitajte još

Lokalne novina Hadeland su izvestile da je najmanje 12 osoba bilo pozitivno na koronu poslije prisustvovanja događajima, a policija sada pokušava da utvrdi broj prisutnih.

Lokalni zvaničnici veruju da je Garder možda bio bolestan nekoliko nedjelja prije nego što je obavijestio ikoga, javio je newsinenglish.no.

Garder je bio poznati teoretičar zavjere, pojavljivao se na televiziji i uređivao je onlajn magazin.

Uporno je tvrdio da je kovid sličan običnoj prehladi i dijelio je podatke na Fejsbuku, koja je njegove objave označavala kao “lažnim informacijama”.