Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POZORIŠNO-ISTORIJSKI DNEVNIK Praizvedba predstave “Dučić” u Banjaluci, u publici i Željka Cvijanović (FOTO)

Kultura
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predstava “Dučić”, u režiji Juga Radivojevića, doživjela je svoju praizvedbu večeras u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci, a među posjetiocima je bila i Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Ona je predstavu posmatrala sa balkona Narodnog pozorišta, a bila je u društvu supruga. Predsjednicu je dočekao direktor pozorišta Nenad Novaković.

Drama o životu i radu Jovana Dučića (1874–1943) pokušava da sagleda život i djelo jednog od najznačajnijih pjesnika, mislioca i diplomate Srbije i Jugoslavije u turbulentnim vremenima oslobađanja južnoslovenskih naroda od Otomanske i Austrougarske monarhije, stvaranja i razaranja Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, te potpunog razočarenja u ideju jugoslovenstva.

Buran društveni život ispreplitan je u ovom pozorišno-istorijskom dnevniku, u kojem su za potrebe drame pojedini istorijski fakti izmjenjeni, sa isto tako burnim privatnim životom Jovana Dučića.

U ulozi Jovana Dučića je Zlatan Vidović, a glumačku postavu još čine: Ljubiša Savanović, Aleksandar Stojković, Dragoslav Medojević, Velimir Blanić, Aleksandar Ševo, Željko Stjepanović, Boris Šavija, Goran Jokić…

Predstava je rađena po tekstu Spasoja Ž. Milovanovića, scenograf je Dragana Purković Macan, kostimograf Tatjana Radišić, kompozitor Aleksandar Srebrić…

Prva repriza je na repertoaru sutra u 20 sati.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO