Politika

Pravna, a ne politička ODLUKA: Borenović pozdravio rješenje CIK o prihvaćanju spornog glasačkog listića

Centralna izborna komisija BiH je donijela jedino moguću odluku, da proglasi važećim glasački listić koji je Komisija za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske pri izboru delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH izglasala za nevažeći.

Branislav Borenović
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Rekao je ovo lider PDP, Branislav Borenović koji kaže da po tom pitanju nije bilo prostora za neka šira tumačenja, budući da Izborni zakon jasno kaže da je listić važeći ukoliko se ne može sa sigurnošću utvrditi kome je dodijeljen glas, ako su dopisana imena kandidata, označeno više subjekata, ako se na listiću može utvrditi identitet glasača ili, u slučaju konkretno posrednih izbora za delegate za Dom naroda, ako se zaokruži kandidat, a ne politički subjekt.

– Listić na kojem je označen PDP ne ispunjava niti jedan od kriterijuma kojim bi se proglasio nevažećim. Očekujem da i Apelaciono odjeljenje Suda BiH odluči na isti način kao što je juče odlučio CIК, jer je zakon veoma jasan, a uz to smo imali i ranije istih situacija, te je i u tim slučajevima listić proglašavan važećim – napisao je Borenović na društvenim mrežama.

Prateći sjednicu CIК, dodaje on, ne može da ne primjeti da su dva člana ove institucije, koji su glasali protiv odluke da se listić proglasi važećim, koristili istu „argumentaciju“ koju su koristili i poslanici SNSD, a koja je politička, a ne pravna.

Pročitajte još

Dok poslanici imaju pravo na politička tumačenja, Borenović ističe da članovi CIК nemaju – njihovo je da provode zakon.

– Kao što sam već rekao, ovakvih slučajeva je bilo i ranije. Jedan od primjera je i neposredni izbor gradskih odbornika u Gradu Sarajevu, kada se identičan slučaj sa glasačkim listićem desio na lokalnim izborima u Opštini Novo Sarajevo 2012. godine. Zainteresovana strana, čije je listić proglašen nevažećim, prvo je usmeno od tadašnje predsjednice CIК dobila odgovor da u tom slučaju, gdje je nedvosmisleno izražena volja birača, listić mora biti proglašen važećim, što je kasnije potvrđeno i odlukom CIK – tvrdi Borenović.

Централна изборна комисија БиХ је донијела једино могућу одлуку, да прогласи важећим гласачки листић који је Комисија за…

Posted by Branislav Borenović on Tuesday, December 6, 2022

On kaže da je tadašnja predsjednica CIК bila Irena Hadžiabdić, koja je juče, po identičnom pitanju koji se tiče izbora delegata u Dom naroda, glasala protiv toga da se listić na kojem je nedvosmisleno označen PDP, proglasi važećim.

Logično je, ističe Borenović, da se po identičnom pitanju postupi identično, posebno ako se zakon nije mijenjao, te ako se primjenjuje ista praksa.

– Ništa od toga se nije mijenjalo, samo je pitanje šta se to promijenilo kod doktora pravnih nauka, gospođe Hadžiabdić, pa je u istim slučajevima počela da tumači različito, prestala da odlučuje po pravu, nego je ušla u politička tumačenja-  navodi Borenović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije