Banjaluka

"Predlagali su mi da Dodiku kažem m'rš" Stanivuković progovorio o problemima zbog zajedničkih projekata sa republičkom vlašću

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković tokom današnjeg izlaganja na Školi za političke studije Vijeća Evrope dotakao se niza stvari oko kojih se u proteklom periodu lomila politička koplja.

"Predlagali su mi da Dodiku kažem m'rš" Stanivuković progovorio o problemima zbog zajedničkih projekata sa republičkom vlašću
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Rekao je da je on prvi gradonačelnik koji je pozvao gradonačelnika Sarajeva nakon skoro 22 godine.

– To je ovdje kod nas nenormalno, ali prije svega to je realno i potrebno. Nenormalno zato što se to tek sad dešava, a realno i potrebno zato što je vrijeme da bar počnemo razgovarati – istakao je Stanivuković.

Prokomentarisao je i sastanak sa Kristijanom Šmitom. Kaže da je nakon tog sastanka proglašen izdajnikom od strane vlasti.

– Važno je da imamo našu autonomnu politiku. Kada sam trebao imati sastanak sa Šmitom, odmah sam ovdje bio proglašen izdajnikom, ali ja sam i tada smatrao da je važno da i tu pokažemo spremnost na dijalog i razgovor. Iako sam za neke bio izdajnik, ja sam radio svoj posao, otvarao sam vrata Banjaluke, trudio se da se naš stav čuje i da uvijek budemo za pregovaračkim stolom, tamo gdje Banjaluka i treba da bude – rekao je Stanivuković.

Pročitajte još

Kada je u pitanju otvaranje mosta u Česmi i drugi projekti koje je on kao gradonačelnik radio sa Vladom Republike Srpske, rekao je da je on i tada i sada u opoziciji.

– Kada sam se sreo sa Dodikom, odmah su svi počeli da govore da je to simbioza. Mi smo u različitim političkim partijama, imamo različite stavove, ali ima tema o kojima je nužno razgovarati. To su svakako infrastrukturni projekti, most, ali i nacionalne teme. Sramotno je da su projekti u Bosni i Hercegovini blokirani zbog političkog neslaganja i da građani zbog toga trpe – rekao je Stanivuković.

FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/ GRAD BANJALUKA
FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/ GRAD BANJALUKA

Dodaje da su mu čak i kolege iz opozicionih stranaka govorili da Dodiku kaže “m'rš” zbog projekata koje je radio s Vladom Republike Srpske.

– Zar kod Srba ne može da bude sloga bar kada su u pitanju  most, centralno spomen obilježje kao nacionalno važna tema, kuća Milanovića i hotel vrijedan 55 miliona KM sa 300 radnih mjesta? Tu je najveći problem bio što sam ja rekao da sa Vladom Republike Srpske treba raditi, ali to su neminovne stvari, naš posao je da radimo u interesu građana, ali isto tako da jednako pokažemo i principijelno drugačiji stav oko teme oko kojih je to potrebno i da naj taj način vodimo političku borbu – rekao je Stanivuković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu