Politika

“Predložićemo izmjenu Zakona o porezu na dohodak” Kresojević iznio novu inicijativu PDP

Kvalitet života u Republici Srpskoj i u bilo kojoj državi zavisi prije svega od snage njene privrede.

bojan Kresojević
FOTO: PDP

Ovo je izjavio predsjednik Ekonomskog savjeta i član Predsjedništva PDP, Bojan Kresojević, ističući da PDP ozbiljno kritikuje loše poteze, ali i daje prijedloge kako poboljšati stanje u različitim oblastima.

– Privreda Republike Srpske leži na 20.000 preduzetnika i to je kategorija koju kontinuirano moramo podržavati. Zbog toga Klub poslanika PDP u NSRS će, na inicijativu Ekonomskog savjeta PDP, predložiti izmjenu Zakona o porezu na dohodak koja će značiti povećanje praga za status malog preduzetnika sa 50.000 na 100.000 KM – rekao je Kresojević na konferenciji za medije.

Dodao je da status malog preduzetnika podrazumijeva jednostavniju proceduru obračuna poreza, vođenja knjiga, ali i plaćanja 2 odsto poreza na prihod, umjesto poreza na dohodak.

Kresojević kaže da su od usvajanja zakona 2015. godine do danas prihodi povećani u prosjeku za 65 odsto, a prag od 50.000 KM za status malog preduzetnika je ostao na istom nivou.

– To znači da sadašnjih 50.000 KM nisu ni blizu onoga što su bile prije osam godina. Mi danas dajemo manju podršku preduzetnicima, a to je suprotno od onoga što treba da radimo, jer privreda Republike Srpske leži na pomenutih 20.000 preduzetnika – poručio je Kresojević.

Pročitajte još

Podsjetio je da je prihvaćena inicijativa da se izmjeni Zakon o PDV i prag poveća sa 50.000 na 100.000 KM, te da ne postoji niti jedan razlog da se ne poveća prag za status malog preduzetnika.

– U materijalima za narednu sjednicu NSRS se nalazi dopuna Zakona o porezu na dohodak, ali nema ovakvog prijedloga, iako je upućen po hitnoj proceduri. Ja ovom prilikom pozivam predlagača da se u okviru dopuna nađe i izmjena da umjesto praga od 50.000 KM za status malog preduzetnika imamo prag od 100.000 KM. Izlišno je diskutovati koliko je ovo važno, danas kada je privreda sve dinamičnija, kada imamo stalne izazove, pogotovo mali biznisi koji su jako osjetljivi na nedostatak radne snage, što je jedan od najvećih izazova – rekao je Kresojević.

Kresojević je dodao da je PDP formirao Ekonomski savjet na čijem je čelu, te da je ovo prva inicijativa u nizu planiranih, kojima će se nuditi dobra rješenja za bolji život u Republici Srpskoj.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije