Svijet

Predsjednik Azerbejdžana poručio "Nemamo neprijateljstva prema jermenskom narodu, pružićemo pomoć stanovnicima Karabaha"

Ilham Alijev, predsjednik Azerbejdžana, poručio je da će njegova zemlja pružiti pomoć stanovnicima Karabaha koji su jermenskog porijekla. U televizijskom obraćanju naciji je naglasio da on ne gaji nikakvo neprijateljstvo prema njima.

Predsjednik Azerbejdžana poručio "Nemamo neprijateljstva prema jermenskom narodu, pružićemo pomoć stanovnicima Karabaha"
FOTO: TWITTER/SCREENSHOOT

Jermensko stanovništvo u Karabahu sada može odahnuti. Oni su naši građani. Nemamo neprijateljstva prema jermenskom narodu. Smatrali smo odgovornima one koji su na vrhu kriminalnog režima – poručio je Alijev.

Takođe, Alijev je rekao da je u toku proces razoružavanja i povlačenja jemenskih naoružanih grupa, dodavši kako je suverenitet Azerbejdžana obnovljen.

Predsjednik Azerbejdžana je priznao važnost Jermenije u završetku antiterorističkih aktivnosti, naglasivši njihovu „neočekivanu političku kompentenciju“.

– Azerbajdžan je obnovio svoj suverenitet kao rezultat uspješnih protuterorističkih mjera u Karabahu – rekao je Alijev u obraćanju.

Pročitajte još

Potvrdio je da je većina jermenskih snaga uništena i da je povlačenje separatističkih trupa počelo, piše Avaz.

Sporazum o primirju dvije strane nalaže da separatisti rasformiraju svoju vojsku u potpunosti i da Jermenija povuče sve snage iz regije. Prema saopštenju ministarstva odbrane Azerbejdžana „oružje i teško naoružanje treba predati“ pod nadzorom ruskih mirovnih snaga.

Obe strane su rekle da će razgovori o reintegraciji Karabaha u ostatak Azerbejdžana održati u gradu Jevlah u četvrtak. Ruske mirovne snage su saopštile da je prekid vatre održan i da nisu zabilježena nikakva kršenja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije