Svijet

Pristali na prijedlog o prekidu vatre: Azerbejdžan PROGLASIO POBJEDU u Nagorno-Karabahu (VIDEO, FOTO)

Azerbejdžan je danas proglasio pobjedu nakon 24-časovne vojne ofanzive u Nagorno-Karabahu, tokom koje je Baku udario na region koji kontrolišu Jermeni.

Eksplozije u Nagorno-Karabahu
FOTO: DEFENSE MINISTRY OF AZERBAIJAN VIA AP/RINGIER

Jermensko rukovodstvo Nagorno-Karabaha pristalo je jutros na prijedlog o prekidu vatre u pokušaju da spriječi dalje krvoproliće dok su azerbejdžanske snage napredovale u otcijepljenom regionu.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da njegova zemlja nije bila uključena u pripremu teksta sporazuma o prekidu vatre. On je takođe ponovio da Jermenija nema trupe u Karabahu od avgusta 2021.

Polaganje oružja

Prema Ministarstvu odbrane Azerbejdžana, na koje se pozivaju državni mediji, jermenska strana Karabaha pristala je da “odloži oružje, napusti svoje borbene i vojne položaje i potpuno se razoruža”.

Osim toga, kako je navelo ministarstvo, “jedinice jermenskih oružanih snaga napustiće teritorije Azerbejdžana i ilegalne jermenske oružane grupe će biti rasformirane”.

U saopštenju, rukovodstvo Nagorno-Karabaha pod kontrolom Jermenije navodi da je Azerbejdžan nanio žrtve i zauzeo strateške položaje, čak i dok su se njegove trupe borile da održe odbrambenu liniju.

– Nažalost, odbrambena vojska je zabilježila gubitke – rekli su zvaničnici Karabaha iz Jermenije.

Dodali su da je neprijatelj u nekim tačkama uspio da prodre u odbrambene isturene položaje, zauzevši nekoliko visova i strateških putnih raskrsnica.

– U trenutnoj situaciji, akcije međunarodne zajednice u pravcu okončanja rata i rješavanja situacije su nedovoljne – podvukli su oni.

– Uzimajući ovo u obzir, vlasti Republike Arcah prihvataju prijedlog komande ruskih mirovnih snaga za prekid vatre -navodi se u saopštenju predsjedničke kancelarije Nagorno-Karabaha, koje citira Politiko.

Pročitajte još

Kremlj je, sa svoje strane, odgovorio na optužbe da nije uradio dovoljno, ističući da se radi o “dejstvima Azerbejdžana na njegovoj teritoriji”, prenosi Blic.

Osim toga, Moskva je saopštila da su njene mirovne snage pomogle da se bezbjedno ukloni 2.000 civila iz Karabaha.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije