Društvo

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka nakon odluke NSRS "Za zakon koji guši slobodu govora 49 poslanika diglo ruku"

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, je rekao da ako mediji budu učestvovali u javnoj raspravi, onda će to samo biti s ciljem da se ovaj zakon povuče.

Okupljanje novinara ispred Narodne skupštine RS
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

On je rekao da je NSRS ovakvim glasanjem pokazala da je ne interesuju mišljenja i stavovi relevantnih institucija i međunarodnih organizacija, čiji je i RS potpisnik.

– 49 poslanika NSRS je danas podizanjem ruke pokazalo da ih ne interesuju stavovi UN, Savjeta Evrope, EU, OEBS ni bilo koje druge međunarodne organizacije. Bez obzira na sve argumente koje su iznijeli novinari u Srpskoj i BiH, Udruženje novinara Srbije, Evropska federacija novinara, i brojne druge organizacije, oni su ostali pri toj odluci -rekao je Vukelić, i upitao narodne poslanike zašto se boje istine.

Pročitajte još

On je rekao da je ovo pitanje proteklih mjesec dana vlasti u Srpskoj bilo vrhunski prioritet, i da je bilo važnije i od borbe protiv korupcije i svih drugih važnih tema. On je ustvrdio da je cilj ovog zakona ugušiti preostalu slobodnu riječ, i istakao da je ponašanje narodnih poslanika dobra najava kako će se ubuduće ponašati kada na dnevni red skupštine dođu i gori zakoni, pišu Nezavisne novine.

Podsjećamo, vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS izglasala je nacrt po kojem bi kleveta i uvreda postale krivično djelo. Za ovaj nacrt glasalo je 49 poslanika, protiv je bilo 21 poslanika, a nije bilo uzdržanih.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije