Svijet

PREDSJEDNIK SAD U PROBLEMU Predate peticije sa deset miliona potpisa za OPOZIV TRAMPA

Demokratski poslanici i liberalne organizacije predali su u Vašingtonu peticije sa ukupno deset miliona potpisa kojima traže od Kongresa da pokrene postupak opoziva republikanskog predsjednika Donalda Trampa.

PREDSJEDNIK SAD U PROBLEMU Predate peticije sa deset miliona potpisa za OPOZIV TRAMPA
Foto: Shawn Thew/EPA

Ispred Capitola, sjedišta Kongresa i ploče na kojoj je pisalo “Tramp mora otići”, dvoje poslanika, Rašida Tlaiba i Al Grin, uz predstavnike udruženja poput MoveOn i Women's March, predali su USB uređaj sa prikupljenim potpisima, prenosi Al Jazeera Balkans.

U rukama držimo deset miliona razloga zbog kojih smo danas ovdje – rekao je Grin.

– U ovom vremenu, koje je izuzetno mračno za našu zemlju, vrijeme je, smatram, da se borimo – rekla je Rašida Tlaiba, koja već mjesecima traži Trampovu ostavku

Tlaib, koja je u Donjem domu od januara, već je u martu podnijela rezoluciju u kojoj odbor za pravosuđe poziva da istraži ima li razloga za predsjednikov opoziv.

Vrh Demokratske stranke, za razliku od njenog liberalnog krila, ipak smiruje strasti, ističući da bi postupak opoziva, nepopularan u anketama, mogao duboko podijeliti zemlju – koja ima 325 miliona stanovnika – a bliže se izbori 2020. godine.

Mada demokrati imaju većinu u Predstavničkom domu, Senat, koji je zadužen za “suđenje” u postupku opoziva, kontrolišu republikanci, koji bi sigurno glasali protiv Trampovog opoziva.

Već sedmicama vlada napetost između demokrata i Bijele kuće, koja ne želi sarađivati u parlamentarnim istragama, jer smatra da su njihovi zahtjevi neopravdani i motivisani političkim interesima.