Politika

Predsjednik SZO pisao Predsjedništvu BiH: Fajzerova isporuka kreće kad se potpiše sporazum o nadoknadi štete

Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus pisao je Predsjedništvu BiH o trenutnoj situaciji oko nabave vakcina protiv korona virusa.

Predsjednik SZO pisao Predsjedništvu BiH: Fajzerova isporuka kreće kad se potpiše sporazum o nadoknadi štete
FOTO: SALVATORE DI NOLFI/EPA

Gebrejesus na početku pisma koje je u posjedu Klixa čestitao predsjedavajućem Predsjedništva Miloradu Dodiku na pripremama koje je BiH učinila da bi ispunila zahtjeve kompanije Fajzer i sistema Kovaks.

– Kako bih hitno ubrzao dostavu vakcina razgovarao sam s gospodinom Albertom Burlaom, izvršnim direktorom Fajzera. Dogovorili smo se da će me Fajzer obavijestiti ako postoje neka otvorena pitanja koja bi bila značajna kako bi se njima omogućilo da što prije pošalju vakcine – navodi se dalje.

Pročitajte još

Nastavlja kako ga je gospodin Burla uvjeravao da će Fajzer započeti pripreme za isporuku svoje vakcine kupljene preko Kovaksa u BiH čim Savjet ministara potpiše Fajzerov sporazum o nadoknadi štete i popratno pismo, koje je GAVI – (Globalni savez za vakcine), podijelio s odgovornom osobom pri Kovaksu 22. februara 2021. godine i usaglasi se s Fajzerom da postoje dovoljne finansijske garancije.

– Fajzer će takođe trebati potvrdu da BiH učestvuje u Kovaks Programu nadoknade grešaka, koji je uspostavila SZO – navodi se uz želje da će naredni koraci dovesti do pokretanja procesa imunizacije u BiH u narednim sedmicama.

Podsjećamo prije tri dana u BiH je došlo pismo da se isporuke vakcina preko Kovaksa odgađaju zbog problema s ispunjavanje uslova koje je postavio Fajzer.

Nadoknada štete i sporazum koji se potpisuju su sasvim normalni u ovakvim situacijama, a na njima insistiraju svi zapadni proizvođači i farmaceutske kompanije.

Neobično je da BiH još to nije potpisala i da to predstavlja problem.