Društvo

“Predstavljaju tračak nade” Srpska, FBiH i Brčko distrikt vakcine dobijaju nakon carinske procedure

Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević izjavila je danas u Sarajevu da će prvi kontigent vakcina proziv virusa korona, koje je BiH dobila putem "Kovaks" mehanizma, odmah nakon carinskih procedura biti proslijeđen Republici Srpskoj, Federaciji BiH (FBiH) i Brčko distriktu.

“Predstavljaju tračak nade” Srpska, FBiH i Brčko distrikt vakcine dobijaju nakon carinske procedure
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Gudeljevićeva je rekla novinarima, nakon što je na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas dopremljeno 23.400 doza vakcine proizvođača “Biontek-Fajzer”, koje je BiH kupila u okviru mehanizma “Kovaks”, da je Ministarstvo civilnih poslova već pripremilo i dostavilo svu potrebnu dokumentaciju kako bi carina što brže obavila svoj posao i vakcine što prije bile isporučene krajnjim korisnicima.

Ona je podsjetila da bi na Aerodrom Sarajevo večeras trebalo da stigne i 26.400 doza vakcine kompanije “Astra Zeneka”.

– Iskreno se nadam da će u narednom periodu ostatak vakcina stizati u redovnim intervalima i količinama, koje će zadovoljiti potrebe BiH – navela je Gudeljevićeva, ne želeći da precizira kada bi naredni kontigent vakcina iz “Kovaks” mehanizma trebao da stigne u BiH.

Gudeljevićeva je zahvalila svim međunarodnim institucijama za podršku, te izrazila nadu da podrška neće izostati ni oko nabavke novih količina.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler rekao je da ovo prva od serije isporuka vakcina putem mehanizma “Kovaks”, koje je BiH u potpunosti platila.

– I pored kašnjenja koja su se javila na globalnom nivou, BiH je druga zemlja na zapadnom Balkanu koja dobija vakcinu. Ovo je veoma važan i dobar dan za BiH – poručio je Satler.

Pročitajte još

Satler je podsjetio da mehanizma “Kovaks” ne bi bilo bez velikodušnih donacija čitavog niza donatora, prije svega Evropske komisije i zemalja EU, koje su zajedno obezbijedile više od 2,2 milijarde evra.

– Pandemija uzima danak i na građane i zemlju. Dolazak vakcina predstavlja jedan tračak nade, koji je ključan za početak procesa oporavka – naglasio je Satler.

Predstavnici UN istakli su zadovoljstvo što je BiH obezbijedila potrebne vakcine putem “Kovaksa”, čestitajući vlastima za napore i koordinaciju, uz poruku da će bezbjedne i efikasne vakcine biti ključan doprinos borbi protiv virusa korona jer pomažu u spasavanju života.

Ova isporuka biće distribuisana zavodima za javno zdravstvo u Mostaru, Banjaluci i Zdravstvenom centru Brčko distrikta.

Razređivači za vakcine već su distribuisani tim institucijama, kao i frižideri za održavanje ultrahladnog lanca, koji su obezbijeđeni uz podršku Unicefa.

Ovo su prve vakcine koje je BiH dobila putem “Kovaks” mehanizma, od 1.232.000 doza koliko je naručeno i plaćeno.

Proces nabavke vakcina putem “Kovaksa” u BiH je pokrenut u julu prošle godine, a ugovor je potpisan 18. septembra 2020. godine.

Ovim mehanizmom, u koji je uključeno 186 zemalja, koordiniše Globalna alijansa za vakcine /GAVI/, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI).

Republika Srpska, FBiH i Brčko distrikt su za nabavku vakcina putem “Kovaks” mehanizma izdvojili oko 13 miliona dolara, a naručene količine su dovoljne za imunizaciju oko 20 odsto građana.

Prihvati notifikacije