Kultura

Predstavljena vremenska linija kulture Republike Srbije i Srba van matice u NUB RS

Vremenska linija kulture Republike Srbije i Srba van matice višegodišnji je projekat koji razvija Zavod za proučavanje kulturnog razvitka u saradnji sa Ministarstvom informisanja Republike Srbije.

Predstavljena vremenska linija kulture Republike Srbije i Srba van matice u NUB RS
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ova projekat ima za cilj da na internetu na jednom mestu predstavi najznačajnije ličnosti, događaje i objekte srpske kulture.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

U ovom trenutku na internet stranici je predstavljeno oko 1.800 odrednica iz oblasti kulturnog nasleđa i stvaralaštva. Te odrednice predstavljaju sve ono što je važno za srpsku kulturu i pokazuju njenu širinu i njen značaj – rekao je Vuk Vukićević direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka republičke ustanove kulture iz Beograda.

Projekat je posebno zanimljiv zbog toga što svojim interaktivnim metodama omogućava jedan savremen pristup.

– Omogućava da svi oni koji su zainteresovani mogu da se upoznaju ne samo sa tekstovima sa različitim objektima i ličnostima srpske kulture, već i sa fotografijama, audio-vizuelnim materijalima i mnogim drugim sadržajima – rekao je on.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Ova internet stranica je interaktivna i svi oni koji to žele, ustanove, organizacije i pojedinci, mogu predložiti svoj sadržaj koji će biti dodat na vremensku liniju kulture Republike Srbije i Srba van matice jer nam je želja da to bude zajednički projekat koji će doprineti očuvanju kulturnog identiteta i njegovom očuvanju kako u Srbiji, tako i van nje – dodala je direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Ljilja Petrović Zečić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije