Svijet

“Pregovori ne idu kako bi Moskva željela” Peskov tvrdi da je moguć VJEŠTAČKI BANKROT RUSIJE

Rusija ima neophodna sredstva da servisira svoje dugove, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Pregovori ne idu kako bi Moskva željela” Peskov tvrdi da je moguć VJEŠTAČKI BANKROT RUSIJE
FOTO: SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLI/EPA

Međutim, objasnio je da je moguć “vještački bankrot” ako ruske rezerve u inostranstvu ostanu blokirane a zvaničnoj Moskvi ne bude dozvoljeno da plaća svoje obaveze u rubljama.

Na pitanje u vezi sa pregovorima Rusije i Ukrajine Peskov je kazao da je još “dug put pred njima”, dodavši da se razgovori nastavljaju ali ne idu ni tako brzo ni tako glatko kako bi Moskva željela.

Pročitajte još

On je pozvao na „nezavisnu istragu“ navodnih ratnih zločina u Buči, rekavši da Rusija ne može prihvatiti istragu u kojoj nije i sama zastupljena.

Rusija platila ratu u rubljama?

Ruski ministar finansija danas je saopštio da je Rusija bila primorana da plati 649,2 miliona dolara inostranog duga denominovanog u dolarima pomoću rublji nakon što je jedna korespondentna banka “odbila da izvrši instrukcije za plaćanje” za tu ratu. Ostalo je nejasno da li je plaćanje prihvaćeno, prenosi Teletrejder.

-Zbog neprijateljske aktivnosti Trezora SAD, a kako bi ispunilo državne obaveze u pogledu duga Ruske Federacije po navedenim obveznicama i zaštitila interese vlasnika tih hartija od vrijednosti, rusko ministarstvo finansija bilo je prinuđeno da uključi jednu rusku finansijsku instituciju kako bi se neophodna plaćanja obavila – naveo je ruski ministar u pisanoj izjavi, piše B92.

Prihvati notifikacije