Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PREGOVORI NEĆE IĆI LAKO Zarif: Novi sporazum o nukelarnom programu neprihvatljiv

Svijet
Autor:

Foto Stephanie Lecocq/EPA

Iran ne prihvata mogućnost da sa velikim svjetskim silama pregovara o novom nuklearnom sporazumu, izjavio je šef iranske diplomatije Džavad Zarif.

Zarif je na Tviteru napisao da evropski partneri nisu ispunili svoje obaveze iz nukelarnog sporazuma sa Iranom, potpisanog 2015. godine i da je za Teheran neprihvatljivo da o tome ponovo pregovara, prenosi Rojters.

Lideri Njemačke, Velike Britanije i Francuske pozvali su Iran da uđe u pregovore o novom sporazumu o svom nuklearnom programu kako bi se prevazišao zastoj u sprovođenju sporazuma iz 2015, iz kojeg su se povukle SAD.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emanuel Makron i britanski premijer Boris Džonson, koji učestvuju na generalnoj skupštini UN u Njujorku, su, međutim, dodali da i dalje podržavaju sporazum sa Iranom iz 2015.

Troje lidera je u zajedničkom saopštenju istaklo i da je jasno da je Iran odgovoran za napade na saudijska naftna postrojenja 14. septembra.

Za taj napad odgovornost je u više navrata preuzela pobunjenička grupa Hutija i Jemena, dok je Teheran, takođe u više navrata negirao bilo kakvu umješanost u napad.

Iran su za napad prethodno nekoliko puta optužile SAD i Saudijska Arabija.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO