Politika

“Prekretnica za Srpsku i njen narod” U Skugriću obilježene 32 godine od susreta Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa u operaciji "Koridor 1992"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je operacija Vojske Republike Srpske "Koridor 92" od istorijskog značaja za Republiku Srpsku.

Borci koridora u Skugriću kod Modriče
FOTO: SRNA

Zahvaljujući toj akciji razbijena je potpuna blokada zapadne Krajine i Republike Srpske Krajine, koja je trajala 42 dana, čime je obezbijeđena cjelovitost Srpske i uspostavljena veza sa Srbijom.

On je ukazao da je uspjeh ove akcije doslovno značio život, s obzirom na to da je zapadni dio Srpske bio potpuno odsječen, bez lijekova, hrane, i najvažnijeg, kiseonika, usljed čijeg nedostatka je preminulo 12 beba u banjalučkom porodilištu.

– Nema te sile pred kojom smijemo pognuti glave, povući se i dozvoliti da nam otmu imovinu, naše šume, rijeka, polja, naše bogatstvo. Republika Srpska nema cijenu, kao što je nisu imali, niti je imaju oni koji su je stvorili u miru i naši hrabri srpski junaci koji su je odbranili u ratu – rekao je Dodik.

U Skugriću kod Modriče sinoć su obilježene 32 godine od susreta Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa u operaciji “Koridor 1992”, kojim su spojeni istočni i zapadni dijelovi Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da je operacija “Koridor” značajna za stvaranje Republike Srpske, ali i opstanak Srba u Republici Srpskoj i tada Republici Srpskoj Krjaini.

– Vodili smo brojne slavne i herojske bitke u Odbramebeno-otadžbinskom ratu, ali je bitka za koridor bila prekretnica za Republiku Srpsku i narod u njoj – rekao je Ostojić.

Nekadašnji komandant Odreda “Tolisa” Milorad Stanković iz Skugrića rekao je da su i danas živa sjećanja na početak rata, posebno na proboj koridora, sudbonosnu bitku za ovaj prostor i Republiku Srpsku.

– Probojem koridora krenule su pošiljke hrane i lijekova iz Srbije pravcem Kornica – Čadak – Skugrić – Duga njiva na Trebavi do Banjaluke. Nažalost kiseonik nije dočekalo 12 beba, što je i bio povod za operaciju – rekao je Stanković.

Načelnik opštine Modriča Јovica Radulović rekao je da je tada bio dijete, ali se sjeća događaja jer je bio odvojen od svojih članova porodice.

– Na svima nama je da se borimo iz dana u dan kako bi Republiku Srpsku učinili što boljom i ljepšom za život u njoj – rekao je Radulović.

Pročitajte još

Načelnik opštine Šamac Đorđe Miličevć naglasio je da je Skugrić mjesto prvog zagrljaja boraca Istočnobosanksog i Prvog krajiškog korpusa VRS.

– Pobjeda na ovom prosotru bila je čista kao suza i donijela je slobodu Srbima u Republici Srpskoj – rekao je Miličević.

Podsjetio je da je povod za proboj koridora bila smrt 12 beba u banjalčkom porodilištu.

Predstavnici jedinica, koje su učestvovale u operaciji, istakli su obavezu prema stvaraocima i braniocima Republike Srpske, posebno stradalim vojnicima i civilima.

Za poginule u proboju koridora služen je parastos i položeno cvijeće kod spomenika poginulim borcima sa ovog područja.

Centralna proslava obilježavanja 32 godine od proboja koridora biće održana danas na Dugoj Njivi kod Modriče.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu