Gradovi

PRELIMINARNI REZULTATI IZBORA Petrović ima oko 3.000 glasova više od Mićića

Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije (GIK) u Bijeljini, kandidat SDS-a i PDP-a za gradonačelnika Ljubiša Petrović osvojio je 20.890 glasova.

PRELIMINARNI REZULTATI IZBORA Petrović ima oko 3.000 glasova više od Mićića
FOTO: SRNA

Kandidat koalicije “Zajedno za Semberiju i Srpsku” Mićo Mićić osvojio je 17.821 glas i kandidat Boban Lazić 5.089 glasova, rekla je novinarima predsjednik GIK-a Dijana Savić Božić.

Među 85 političkih subjekata koji su učestvovali na lokalnim izborima od koalicionih stranaka sa republičkog nivoa, SNSD je osvojio 8.948, SDS Semberija 6.339, Demos 4.690, SP 2.560, DNS 2.234 i Ujedinjena Srpska 2.025 glasova, dok je SDS osvojio 3.202, a PDP 3.485 glasova.

Božićeva je istakla da su rezultati preliminarni jer GIK nema podatke o glasovima koji su stigli poštom i na nepotvrđenim listićima.

Ona je najavila i ponovno brojanje glasova sa određenih biračkih mjesta kojem mogu da prisustvuju svi politički subjekti, posmatrači i mediji u fiskulturnoj sali škole “Vuk Karadžić” koja ima uslove za boravak većeg broja ljudi.

– Razlog za ponovno brojanje je strogo propisan zakonom i mi smo postupili u skladu s tim i izdvojili četiri tima koji će ponovo brojati glasove iz vreća – najavila je Božićeva i kao najčešći primjer tih razloga navela situaciju gdje kandidati imaju više glasova nego stranka.

FOTO: GRAD BIJELJINA
FOTO: GRAD BIJELJINA

Prema njenim riječima, prilikom unosa izbornih rezultata vrši se trostruka kontrola – operater, kontrolor i supervizor.

Ona je istakla da GIK Bijeljina nema nijednu primjedbu i da nije bilo problema na biračkim mjestima, uz izlaznost birača od 51,50 odsto, uz rad izborne komisije koji je bio potpuno transparentan i otvoren za javnost i za birače, a jedini su u BiH imali i tim za praćenje epidemiološke situacije na izborni dan.

Božićeva je rekla novinarima da su vreće sa glasovima sa 147 biračkih mjesta, koja su zatvorena u 19.00 časova, stizale u sportsku salu od ponoći do sedam časova jutros i istakla da to ukazuje na nekorektnost i nepoštovanje prema GIK-u i ljudima koji su od 19.00 časova čekali dolazak tih vreća sa glasovima.

– Ne vidim razlog da se na lokalnim izborima, na jednom mjestu kao što je Ljeskovac, glasovi broje od 19 do sedam časova, ali to nisu nepravilnosti, to je stvar poštovanja i korektnosti – zaključila je predsjednik GIK Bijeljina Dijana Savić Božić.

Pravo glasa u Bijeljini imalo je 109.360 glasača.

Prihvati notifikacije