Svijet

PREMIJER FRANCUSKE PODNIO OSTAVKU Još uvijek nije poznato da li će Makron prihvatiti

Premijer Francuske Gabrijel Atal ušao je u kabinet francuskog predsjednika Emanuela Makrona kako bi podnio ostavku, nakon što je vladajuća politička struja izgubila ulogu najsnažnije stranke u parlamentu.

Gabrijel Atal
FOTO: VALENTINA CAMU/EPA

Za sada nije poznato da li će Makron prihvatiti Atalovu ostavku.

Atal je već juče izjavio da je spreman da ostane u ulozi vršioca dužnosti premijera, ali će odluku o tome donijeti Makron.

Pročitajte još

Prvi sekretar Socijalističke partije (PS) Francuske Olivije For izjavio je danas da će Novi narodni front (NFP) – ljevičarska koalicija koja je juče pobijedila u drugom krugu parlamentarnih izbora, najkasnije sredinom ili krajem sedmice predložiti svog kandidata za premijera.

For je za Fransinfo rekao da su rezultati izbora pokazali “jasno dezavuisanje tabora” predsjednika Francuske Emanuela Makrona, čiji je centristički savez Zajedno na drugom mjestu po broju glasova, prema preliminarnim rezultatima.

For smatra da su izborni rezultati pokazali da je NFP “jedina kredibilna alternativa”.

Prvi sekretar francuskih socijalista takođe je zatražio od Makrona da prizna poraz na izborima.

Prema preliminarnim rezultatima, koje je rano jutros objavilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, ljevičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvojila je 182 mjesta u nacionalnoj skupštini, prenosi Mond.

Politički savez aktuelnog francuskog predsjednika, centristički blok Zajedno osvojio je, prema tim podacima, 168 poslaničkih mjesta, a na trećem mjestu je ultradesničarska partija Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen sa osvojena 143 mjesta.

Liberalno konzervativna stranka Republikanci osvojila je 45 poslaničkih mjesta, desničarska koalicija 15, ljevičarski blok 13, a Regionalisti 4 poslanička mjesta.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu