Društvo

PREMINULA ČETIRI PACIJENTA Na korona virus u Srpskoj pozitivno još 245 osoba

U posljednja 24 časa u Srpskoj je zaraza korona virusom potvrđena kod još 245 osoba, a od posljedica kovida 19 preminulo je još četiri pacijenata, potvrđeno je u Institutu za javno zdravstvo RS.

PREMINULA ČETIRI PACIJENTA Na korona virus u Srpskoj pozitivno još 245 osoba
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Epidemiološka situacija u Srpskoj je sve teža, a o tome govore direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, epidemiolog iz ovog instituta dr Jelena Đaković Dević i v.d. glavnog zdravstvenog inspektora Republike Srpske Milica Matijević.

– Na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima Vlade RS dobii smo zadatak da pripremimo set novih epidemiloških mjera, zbog pogoršanja epidemiloške situacije – rekao je Zeljković.

Dodao je da sada u RS imamo rekordan broj hospitalizovanih, a očekuje se i povećan broj pacijenata sa teškim simptomima, kojima će biti potrebna respiratorna podrška.

– Kada govorimo o lokalnim zajednicama, one mogu donijeti mnogo oštrije mjere, od onih na nivou RS. Ono što predstavlja najveći problem jeste nepoštovanje mjera, odnosno kontrola poštovanja mjera – rekao je Zeljković.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dr Đaković Dević je potvrdila da je u posljednjih 24 sata testirano 817 osoba u RS od kojih je 245 pozitivnih.

Najviše pozitivnih je bilo u Banjaluci, ukupno 83.

Što se tiče hospitlaizovanih u Srpskoj ih je 297.

Najviše zaraženih ima u grupama radno aktivnog stanovništva.

– Bilježimo pogoršanje svih parametara i povećan broj novooboljelih, jedino ne raste broj pacijenata na respiratoru, ali iskustva pokuzuju da se nakon povećanja broj hospitalizovanih nakon nekoliko dana može očekivati i povećanje broja životno ugroženih. Najbitnije je da se izbjegavaju kontakti, osim članova porodice i kolege sa radnog mjesta, sa kojima smo inače svakodnevno u kontaktu – poručila je dr Đaković Dević.

Govoreći o smrtnosti od kovida u RS, rekla je da se porast broja umrli očekuje tek narednih dana, s obzirom na broj oboljelih i na ukupnu situaciju, kao i na činjenicu da je u toku sezona repsiratornih infekcija.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Glavna zdravstvena inspektorka Milica Matijević je poručila da je pojačan nadzor, naročito u ugostiteljskim objektima, te da se izriču i mjere zabrane rada od 7 do 15 dana.

– Tokom prošlog vikenda na sedam dana je zabranjen rad za 11 ugostiteljskih objekata u RS, od Banjaluke do Čajniča – rekla je Matijevićeva.

Kada govorimo o mjerama, koje predlažemo preporučeno je nošenje maski i na otvorenom. Što se tiče škola, nema potrebe za izricanjem dodatnih mjera, i ove koje imamo su dovoljne i efikasne, ako se sprovode. To se pokazalo i u praksi – rekao je Zeljković.

On je dodao da je povećan broj zaraženih i prije početka predizborne kampanje, pa ne možemo reći da je kampanja uticala na porast širenja epidemije.

– Mi apelujemo na sve građane da svojim primjerom pošalju poruku, kako se treba ponašati – rekao je Zeljković, odgovarajući na pitanje da li političari, koji na skupove izlaze bez maski šalju pogrešnu poruku javnosti.

On je dodao da predstavnici Instituta svojim ponašanjem šalju odgovarajuću poruku, jer uvijek u javnost izlaze s maskama, ali da ne mogu odgovarati za ponašanje drugih.

Pročitajte još

– Očekujemo da krizni štab danas donese odluku o maksimalnom broju ljudi na javnim okupljanjima, mi smo predložili da to bude najviše 10 osoba – rekao je Zeljković.

Kada su u pitanju sportska takmičenja, pitanje je da li treba uopšte nastaviti sa takmičenjima, iako nismo imali slučajeva širenja virusa na sportskim događajima.

Na pitanje novinara, da li će ova mjera biti protumačena kao sprečavanje održavanje kampanje Zeljković je rekao da ne zna kako bi jedna politička partija mogla protumačiti da je ovo samo njima na štetu, zbog kampanje, ako znamo da će mjere biti iste za sve građane, pa i za sve političke subjekte.

– Nemamo podatak o tome koliko tačno škola će biti korišteno za glasanje 15. novembra, to znaju u Ministarstvu prosvjete, oni znaju i na koji način će biti ti prostori dezinfikovani, ali dezinfekcija je obavezna – rekao je Zeljković.

Kada su u pitanju vakcine, pa i ruska vakcina protiv kovida, Zeljković je rekao da su sve informacije, koje ima Institut, već saopštene javnosti.