Društvo

Preminula poznata pjesnikinja iz Derventa: Napustila nas je Dragica Đekić u 72. godini, a sahrana će biti održana u četvrtak 30. maja

Pjesnikinja iz Dervente Dragica Đekić preminula je danas u 72. godini.

Preminula poznata pjesnikinja iz Derventa: Napustila nas je Dragica Đekić u 72. godini, a sahrana će biti održana u četvrtak 30. maja
FOTO: K3/SCREENSHOT

Rođena je 3. marta 1952. u Podnovlju. Bila je profesor srpskog jezika i književnosti i nekadašnji direktor Osnovne škole “19. april” u Derventi.

Objavila je više pjesničkih knjiga. Zastupljena je u više antologija dječije poezije u Srbiji, kao i u antologiji srpske poezije za djecu na srpskom i ruskom, čiji su izdavači “Vahazar” Moskva, “Istočnik” Toronto i “Prosveta” Beograd.

U Derventi je pokrenula i izdavala prvi đački list u Republici Srpskoj “Đačko pero”.

Organizovala je festivale dječijeg stvaralaštva i humora, na kome su učestvovale brojne škole iz Republike Srpske i Srbije, kao i iz Federacije BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Pjesme su joj prevođene na makedonski i ruski jezik, a objavljivane u Republici Srpskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Rusiji.

Pročitajte još

Đekićeva je dobitnik više značajnih književnih nagrada i priznanja.

Član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Republike Srpske.

– Komemoracija povodom njene smrti biće održana sutra u 11.00 časova u Centru za kulturu, a sahrana u četvrtak, 30. maja, na groblju u Ritešiću kod Doboja. Posljednji ispraćaj zakazan je u 13.00 časova ispred crkve u Šešlijama – potvrđeno je iz Gradske uprave u Derventi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu