Kultura

PREMINUO JAGOŠ MARKOVIĆ Jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja napustio nas je u 58. godini

Jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja u regionu Jagoš Marković preminuo je danas u 58. godini života, potvrđeno je iz beogradskog Narodnog pozorišta.

PREMINUO JAGOŠ MARKOVIĆ Jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja napustio nas je u 58. godini
FOTO: RAJKO RISTIC RAS/SBIJA

Marković je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj bio od 2008. godine, režirao je najznačajnije naslove svjetske i domaće klasike “Učene žene”, “Hasanaginica”, “Gospođa ministarka”, “Pokondirena tikva”, “Antigona”, “Pepeljuga” (opera) i “Figarova ženidba” (opera).

Pročitajte još

U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režirao je više od 50 predstava, a među najznačajnijim su “Romeo i Julija”, “Kate Kapuralica”, “Dekameron dan ranije, “Lukrecija iliti Ždero”, “Skup”, “Bogojavljenska noć”, “Govornica”, “Sumnjivo lice”, “Uobraženi bolesnik”, “Tako je ako vam se tako čini”, “Porodicne priče”, “Gospoda Glembajevi”, “Jesenja sonata”, “Galeb”, “Zora na istoku”, “Naši sinovi”, “Svinjski otac”, “Hasanaginica”, “Tartif”, “Hekuba”…

Marković je dobitnik oko 50 strukovnih, festivalskih i državnih nagrada.

Rođen je u Podgorici 1966. godine. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije