Kultura

PREMINUO LJUBOMIR ŠIMUNIĆ Filmski autor, fotograf i vizuelni umjetnik koji je dobitnih mnogih nagrada

Ljubomir Šimunić, filmski autor, fotograf i vizuelni umjetnik preminuo je u Beogradu 18. januara u 79.godini.

PREMINUO LJUBOMIR ŠIMUNIĆ Filmski autor, fotograf i vizuelni umjetnik koji je dobitnih mnogih nagrada
FOTO: GREGORIANI ZUPANY/YOUTUBE/SCREENSHOT

Šimunić je počeo da se bavi fotografijom sredinom 1970, paralelno sa filmom (Pression, Gerdy, Zločesta veštica, Šta Slavicu očekuje u životu), radeći foto-aparatom polaroid SX-70 koji je prvi koristio u Beogradu.

Polaroidi, uglavnom erotskog karaktera, bili su smješteni u crne svilene albume, a taj prvi opus nosio je naziv “Svilena vremena”. Poslednji ciklus fotografija na negativ kolor-filmu nosi naziv “U potrazi za izgubljenim slikama detinjstva” i rađen je za vrijeme bombardovanja 1999. godine, prenosi Blic.

Rad sa digitalnom tehnologijom promijenio je karakter Šimunićevih fotografija, pa su od 2000. godine nastali ciklusi “Potraga za nogama frizerke Nade”, “Vue de la fenetre” (posvećen Anriju Matisu) i “Psychodelict Stairway” (posvećen Alfredu Hičkoku), kao i serijal “The Night”, “The Adventure” i “The Eclipse”, posvećen istoimenim filmovima Mikelanđela Antonionija.

Dobitnik je više nagrada, među kojima je i priznanje “Zlatna medalja FIAP—a” 1996. i nagrade “Branko Vučićević” Festivala meta filma u Beogradu 2018. godine.

Ljubomir Šimunić izlagao je više puta na grupnim i samostalnim izložbama posvećenim fotografiji i filmu.

Ističu se dvije njegove samostalne izložbe organizovane u Salonu Muzeja savremene umjetnosti: “Introspekcija. Fotografije 1976-1994” (1994) i zatim “Tajni život beogradske periferije. Filmovi i fotografije 1973-2012” (2012), čiji je kustos bio Dejan Sretenović, a koja je obuhvatala izabrane eksperimentalne osmomilimetarske filmove, polaroide i crno-bijele fotografije koji su temom ili sadržajem orijentisani prema erotici. Radovi Ljubomira Šimunića nalaze se u kolekciji Muzeja savremene umjetnosti, u Zbirci novih medija.

Prihvati notifikacije