Društvo

"Premjestiti objekat 200 ili 500 metara, to ništa ne znači" Kladionice sve više UZIMAJU MAHA i ovim problemom se niko ne bavi

Kockanje, klađenje i igre na sreću zanimacija su mnogih, nažalost, sve više i maloljetnika. Ovim dugogodišnjim problemom u Bosni i Hercegovini ozbiljno se niko ne bavi!

klađenje ilustracija
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U našoj državi zabilježeno je najmanje 50.000 patoloških kockara, među njima značajan je broj maloljetnika. I sve se manje-više zna, ali inicijativa već godinama nema od nadležnih da se neke stvari promijene bar kada je riječ o maloljetnicima, jer očigledno im nije u interesu.

Na samo nekoliko metara od osnovnih ili srednjih škola u BiH strateški su raspoređene kladionice kojima uglavnom nije bitno ko su im kupci sve dok se ostvaruje profit. Toliko su blizu da tokom odmora djeca mogu ispuniti listić i vratiti se na vrijeme u školu.

Ova tema aktuelizirana je prije nekoliko dana zahvaljujući Drašku Stanivukoviću, gradonačelniku Banjaluke koji je izašao u javnost sa idejom da se zabrani ili destimulira rad kladionicama koje su nalaze u blizini škola.

Kako ovaj problem vide advokati i da li su imali iskustva u svom radu kada je riječ o ovoj problematici, pitali smo Omara Mehmedbašića i Samira Čengića koji su za Bosnainfo dali zanimljive odgovore.

Kockanje počinje iz radoznalosti, djeca vide od odraslih, čuju da je ponekad neko dobio više novca nego je uložio, vjeruju da mogu prestati kada hoće. I okruženje pomaže, agresivna kampanja kockarske industrije nerijetko angažuje poznate ličnosti iz sporta, muzike, filma, a vlast ne kreira okolnosti da se može živjeti od rada, već da se mora kockati. Nažalost, često i sa životom.

“Veliki broj maloljetnika pljačka kladionice”

Kladionice su ozbiljno zvono za uzbunu. Nažalost, mnogi roditelji griješe kada je riječ o kladionicama, jer  popunjavanje tiketa s roditeljima nije igra, djetetu se tako stavlja do znanja da i ono može tako da se ponaša kao njegovi roditelji i okruženje u kockarnici i da to nije opasno.

Ugledni advokat Omar Mehmedbašić iskreno je rekao kako se ovim pitanjem trebaju baviti socijalni radnici, a on sam ima dosta posla zbog učestalih krađa u kladionicama. Kladionice su i jedno od mjesta gdje često dolazi do narušavanja javnog reda i mira.

– Ja branim maloljetnike. Branio sam veliki broj mlađih i starijih maloljetnika zbog pljački kladionica. Često imam takve slučajeve, ostanu bez para i onda idu da opljačkaju kladionicu – rekao je kratko za Bosnainfo Omar Mehmedbašić koji smatra da je i to pokazatelj kakvo je stanje u društvu.

U velikom broju slučajeva na ulaznim vratima kladionica nema natpisa da je zabranjeno klađenje mlađima od 18 godina, a radnice/ci ne obraćaju pažnju kome prodaju tikete iako je zakonom određeno da trebaju paziti. Vlasnicima kladionica interes je što više zaraditi i bez suvišnih pitanja.

Saučesnik je i država koja nikada nije jasno uredila ovu oblast!

Izmještanje kladionica od škola nije rješenje, ali šta jeste?

Samir Čengić, advokat koji se u svom radu bavi ovom problematikom i sam učestvuje na javnim raspravama je rekao da između ostalog kako ne smatra da je rješenje izmještanje kladionica od škole.

– Po zakonu je da su kladionice udaljenje najmanje 100 metara od škola i vjerskih objekata, dakle to je na snagu stupilo kad je zakon izglasan, odnosi se na nova naplatna mjesta koje se otvaraju, a kada je zakon izglasan ono što je zatečeno, zatečeno je, nema obaveze zatvaranja istih – izjavio je Čengić.

Kako je dodao maloljetnici posjećuju kladionice zato što im društvo ne pruža ništa drugo što je adekvatno za njih. Bilo je javnih rasprava na ovu temu, ali znate kako u državi, sve se koristi za dnevno-političke svrhe, nema rada sa maloljetnicima.

– Ja sam učestvovao na jednoj raspravi na ovu temu u Bugojnu gdje su zastupnici počeli na skupštini da govore kako kladionice treba dislocirati, a ja im kažem vi ako dislocirate kladionice iz grada onda vam neće djeca nikako dolaziti u školu zato što ne znate da držiti djecu u školi! To vam je kad pokušate bilo kakvu ovisnost zabraniti totalno, to nije način, država treba da ima način i to ne samo maloljetnicima, već svima pružiti određene mogućnosti da njemu ne pada napamet da ide u kladionice – izjavio je Samir.

Pojasnio je da kada već govorimo o ovome, treba istaći da svi koji idu na takva mjesta imaju opcije, imaju sportsko klađenje, klasična kasina, kladionice koje se bave kockom itd, a poenta je u tome da se društvo treba da brine na pravi način, a ne da se koristi samo floskula premjestiti objekat 200 ili 500 metara, to ništa ne znači! To ne znači da dijete neće otići u kladionicu bez obzira koliko daleko ona bila.

Smatra kako opštine na lokalnom nivou imaju ozbiljan problem, jer se same ne mogu izboriti kako djelovati na kockarnice i udaljiti iste od škola, kako uopšte uticati na svijest da barem maloljetnicima se onemogući pristup, kad je mnogo i slučajeve gdje roditelji kockaju, pa šalju svoje dijete da im kupi listić, ako oni već nisu kupili.

Pročitajte još

– I gdje je zabuna, ovu zabranu je uvela Federacija, ovo što opštine pokušavaju na lokalnom nivou ne mogu jer one nemaju nadležnost da to urade i kad dobijaju saglasnost one dobiju od Federalnog ministarstva finansija koje utvrđuje iznos i ostale uslove o tom kriteriju udaljenosti – pojašnjava Čengić.

Državi kladionice nisu problem, već čisti profit – najjača djelatnost

Advokat Čengić direktno ističe kako je odgovornost na državi i cijelom sistemu koji je ovo svjesno odobrio zbog profita.

– Znate li gdje ide sav taj novac, sad kad bi vi ušli u Poresku upravu i da vam oni daju podatke vidjeli bi da 90 posto tih para ide državi. Kladionice nemaju uopšte ni približan profit koliko namjerno se pušta to u javnost, jer je ogroman, a oni su jedini uvezani u državi na način da svaka uplata je direktno povezana sa serverom poreske uprave. Ako odete u kladionicu i uplatite tiket od 1KM ili 2 KM i dobit ćete kod gdje možete provjeriti u poreskoj upravi da direktno ta uplata ide poreskoj. Jedan mali dio profita se zadržava u kladionicama kroz dobit, dok država ima ogromnu korist, tako da je to čisto politička priča koja je odavno aktuelna i nema ništa skriveno – izjavio je Čengić.

Dodao je da ako 100 KM uplate, oni imaju 70 ili 80 KM isplate, jedan dio može dobiti igrač, a ostalo ide na poreze, a čak ta dobit od Premijera i Mozzarta nije ni približna kako se pušta u javnost, a sve to ima Poreska uprava Federacije, a ništa tu nije skriveno, ni jedna jedina marka ne može ići mimo njih, tako da je to najjača djelatnost u državi. Gdje se dalje taj novac usmjerava to oni najbolje znaju, to se ne može više pratiti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije