Magazin

Prepoznajte ih odmah: Tri osobine emocionalno nezrelih ljudi

Emocionalna zrelost i emocionalna inteligencija su povezani koncepti, ali nisu potpuno isti. 

muškarac i žena u kuhinji
FOTO: JESS AND GABRIEL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Emocionalna inteligencija uključuje skup vještina koje čine osnovu za emocionalnu zrelost. Dakle, to se odnosi na sposobnost prepoznavanja, razumevanja, upravljanja i izražavanja sopstvenih emocija i prepoznavanja i uticaja na emocije drugih.

Emocionalna zrelost obuhvata aspekte emocionalne inteligencije, ali je usmjerena na primenu ovih sposobnosti u svakodnevnom životu. Emocionalna zrelost je rezultat efektivne primjene ovih vještina u svakodnevnom životu.

Međutim, neki ljudi, nažalost, nisu imali priliku da razviju emocionalnu zrelost. Ovo može uticati na odnose, bilo da su romantični, porodični ili poslovni. Ponekad je teško prepoznati emocionalnu nezrelost, pa je porodična i bračna savjetnica Tina Fej istakla tri znaka na koja treba da obratimo pažnju.

Izbjegavanje odgovornosti

– Život je pun uspona i padova i ponekad stvari ne idu po planu. Za većinu odraslih ovo je samo dio života, prilika da uče i rastu. Međutim, za one kojima nedostaje emocionalna zrelost, ove situacije su često drugačije viđeno – rekla je Fej za Hack Spirit. Umjesto da izazove vide kao priliku za rast, takvi ljudi imaju tendenciju da u potpunosti izbjegavaju odgovornost.

– Ovo izbjegavanje odgovornosti može da se manifestuje na različite načine: okrivljavanje drugih za sopstvene greške, odbijanje da se prizna sopstvenu ulogu u sukobu ili jednostavno bježanje iz teških situacija – dodala je savjetnica, prenosi Krstarica.

Poteškoće u podnošenju kritike

Svi znamo da je kritiku teško progutati, ali za odrasle kojima nedostaje emocionalna zrelost često je još gore. Oni mogu defanzivno ili agresivno da reaguju čak i na najkonstruktivniju kritiku. Kao da blokiraju svaku priliku za razumijevanje ili rast. Možda je teško, ali zapamtite – radi se o njihovom putu emocionalnog rasta – kaže Fej.

Okrivljavanje drugih za svoja osjećanja

– Emocionalno zreli odrasli shvataju da su njihova osjećanja odgovor na životne događaje i da ih ne izazivaju drugi ljudi. Međutim, odrasli kojima nedostaje emocionalna zrelost imaju tendenciju da stvari vide drugačije – kaže savetnica. Često okrivljuju druge za svoja osjećanja, koja ne žele sebi da priznaju.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu