Politika

Prepreke na putu ka EU: Kandidatski status ima smisla jedino uz reforme

Najava evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija da bi BiH sredinom decembra trebalo da dobije status kandidata za ulazak u EU imaće smisla jedino ako domaće vlasti podstakne na reforme koje će dovesti do podizanja životnog standarda građana.

Oliver Varhelji
FOTO: JULIEN WARNAND/EPA

Komentarišući za Srpskainfo poruke koje je Varhelji poslao nakon dvodnevnog boravka u BiH i sastanaka koje je imao s domaćim političkim liderima, bivši karijerni diplomata i član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, Srećko Đukić, smatra da zaista postoji realna šansa da BiH već za petnaestak dana dobije kandidatski status.

– Dobijanje statusa kandidata je prvi korak na putu ka punopravnom članstvu u EU. Taj put može da bude duži ili kraći, u zavisnosti od toga koliko vaše vlasti budu spremne da provode reforme koje traži Brisel. To se, prije svega, odnosi na borbu protiv korupcije, vladavinu prava, smanjene troškova javne uprave. Tu se ne radi o nekim preteškim, nerješivim problemima. Sve je do volje i želje vaših lidera da to ostvare – navodi Đukić.

Srećko Đukić o stranim ambasadorima
FOTO: N1/YOU TUBE/SCREENSHOT

U intervjuu za BHRT Varhelji je, na kraju svoje posjete BiH, između ostalog rekao da se nada da će zemlje članice EU prihvatiti prijedlog o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH na sjednici Saveta Evrope, koja je planirana 15. decembra.

– Razgovarao sam s liderima političkih stranaka u BiH i na osnovu viđenog očekujem skoro formiranje vlasti, ali i usvajanje zakona o sudovima, te kontakt tačke za Europol – rekao je Varhelji.

Pročitajte još

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, poslije sastanka s evropskim komesarom za proširenje zahvalio se na njegovoj “podršci evropskom putu”.

– Srpska ostaje opredijeljena za evropske integracije i očekujemo da već u decembru BiH dobije kandidatski status. Razgovarali smo o svim reformama koje je neophodno provesti, između ostalih i o potrebi usvajanja strategije o upravljanju migracijama i azilu, o stavljanju u funkciju kontakt tačke za saradnju s Europolom, kao i o drugim važnim pitanjima – naveo je Dodik.

S druge strane, Srećko Đukić za Srpskainfo ističe da suštinski nije važno da li će BiH u punopravno članstvo u EU ući za pet, 10 ili 15 godina, a možda i nikad, kako tvrde pojedini evroskeptici. Prema njegovim riječima, mnogo je važnije da se provođenjem reformi dobije pristup fondovima pomoći EU i uredi domaći ekonomski i politički sistem.

– Turska se na kapijama EU nalazi već decenijama, ali je zahvaljujući reformama kroz koje je prošla doživjela ekonomski bum. To bi i vlastima u BiH trebalo da bude osnovni motiv – smatra Đukić.

Geopolitička igra

Politički analitičar Dragomir Anđelković takođe ocjenjuje realnim to da BiH veoma brzo dobije status kandidata za EU. Međutim, on tvrdi da je glavni razlog tome rat između Rusije i Ukrajine, odnosno želja EU i NATO da “zaokruže svoj prostor”.

– EU je možda prvi put zainteresovanija da ubrza proces evrointegracija nego što su za to zainteresovani Sarajevo i Banjaluka, odnosno građani BiH. Kod nas, odnosno na prostoru svih država koje još nisu u EU, polako sazrijeva predstava da nas oni nikad neće primiti i da se poigravaju s nama – kaže Anđelković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu