Politika

"Presedan koji se može obiti o glavu mnogima" Borenović o prijemu Kosova u Savjet Evrope

Predsjednik PDP i poslanik u PD PS BiH, Branislav Borenović, učestvovaće na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Strazburu kao član delegacije BiH, na kojoj će jedna od najvažnijih tačaka biti izvještaj o aplikaciji Kosova za prijem u Savjet Evrope.

"Presedan koji se može obiti o glavu mnogima" Borenović o prijemu Kosova u Savjet Evrope
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Prije svega, ako to uopšte treba da naglašavam, idem da glasam protiv prijema takozvane države u ovo tijelo. Uopšte stavljanje na dnevni red izvještaja je bruka i sramota, kršenje bazičnih demokratskih principa, međunarodnog prava, udar na suverenitet države članice UN i još jedan strašan presedan. Presedan koji se sutra može obiti o glavu mnogim evropskim državama i dovesti do novih geopolitičkih turbulencija – kaže Borenović.

Pročitajte još

Borenović ističe da je stavljanje na dnevni red izvještaja o aplikaciji Kosova za prijem u SE, bez ispunjenih i najosnovnijih uslova iz međunarodnih sporazuma, nevjerovatan postupak. Čak ni najosnovniji uslov, formiranje Zajednice srpskih opština, privremene prištinske vlasti odbijaju da ispune, poručuje Borenović, dodajući da je samo razmatranje prijema Kosova civilizacijski sumrak i da će jasno u Strazburu, u razgovoru sa parlamentarcima iz drugih evropskih zemalja, istaći ove stavove.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu