Politika

Presuda ni na vidiku: Suđenje Atifu Dudakoviću kao ŠPANSKA “SAPUNICA”

Ratni komandant Petog korpusa tzv. Armije RBiH Atif Dudaković lako bi mogao da uđe u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je najduže vremena bila osumnjičena i optužena za najteže zločine bez pravosnažne presude.

atif dudaković
FOTO: UDRUŽENJE KORAK/SCREENSHOT/YOUTUBE

U Sudu BiH juče je, naime, nastavljeno suđenje Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika bošnjačke vojske za zločine počinjene nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine 1995. godine.

Iako su još u avgustu 2006. tadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik zajednički podnijeli krivične prijave protiv Dudakovića i NN lica zbog stravičnih zločina počinjenih nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima, o čemu svjedoče autentični video-snimci čiji su autori sami bošnjački vojnici, Dudaković je i danas formalno slobodan čovjek, a kraj sudskom procesu koji se vodi protiv njega i ostalih optuženih još se ne nazire.

– U Sudu BiH nastavljeno je suđenje Atifu Dudakoviću za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, te okolnih sela, kao i progon i uništavanje vjerskih objekata. Pored Dudakovića, optuženi su još Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić – saopšteno je iz Suda BiH.

Zgrada Suda i Tužilaštva BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prema optužnici, Dudaković i ostali terete se za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni. Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za posmrtnim ostacima nekih od ubijenih još se traga.

Pročitajte još

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se i na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini na području opština Bihać i Cazin.

Iako je optužnica protiv Dudakovića zvanično podignuta u oktobru 2018. godine, izricanje presude bošnjačkom ratnom komandantu nije ni na vidiku. S druge strane, Sud BiH bio je izuzetno ažuran kad se radilo o presudama protiv optuženih Srba, kojima je, u prosjeku, suđenje trajalo oko godinu dana.

Iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica ističu da je nedopustivo da sudski proces protiv Dudakovića traje ovoliko dugo, te da postoji osnovani razlog za sumnju da se namjerno oteže s donošenjem presude.

– Podsjećamo i da je zbog pandemije korona virusa suđenje Atifu Dudakoviću bilo obustavljeno skoro dvije godine, dok su u isto vrijeme sva ostala suđenja išla svojim tokom – kaže za Srpskainfo Viktor Nuždić, v.d. direktora Centra.

Dvostruki aršini

Osim Atifa Dudakovića, pred Sudom BiH godinama je trajalo suđenje još jednom ratnom komandantu tzv. Armije RBiH, Sakibu Mahmuljinu, koji se po komandnoj odgovornosti tereti za ubistvo srpskih zarobljenika u Vozući. Optužnica protiv Mahmuljina podignuta je 2015. godine, a nakon što je tek 2021. osuđen na 10 godina zatvora, Mahmuljin je pobjegao u Tursku.

S druge strane, od podizanje optužnice do osuđujuće presude generalu VRS Novaku Đukiću, Sudu BiH trebalo je samo godinu dana.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu