Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PRESUĐUJU SEBI IZA REŠETAKA U zatvorima se ubila 32 osuđenika za svega pet godina

Hronika
Autor:

Foto: M. Milaković/RAS Srbija

Kada se nađu u zatvorskoj ćeliji, osuđenici često postaju skloni suicidalnim mislima, a nerijetko i svoje ideje pokušavaju na najrazličitije načine da sprovedu u djelo.

Tako kao oruđu kojim bi sebi oduzeli život pribjegavaju staklu od razbijenog ogledala, poklopcima od konzerve, pa čak i vješanju odjevnim predmetima, duksom ili pertlama.

Koji faktori utiču na to da osuđenici podignu ruku na sebe u zatvorskoj ćeliji, da li postoji način da se samoubistva u srpskim zatvorima spriječe?

Na ta pitanja za portal Telegraf odgovaraju iz Uprave za krivične sankcije koji navode da se u zavodima u Srbiji sprovodi takozvani Program prevencije suicida i samopovređivanja koji podrazumijeva intenzivan rad sa uhapšenim osobama.

– Sve to radi se u cilju prepoznavanja promjene ponašanja i vođenja računa o faktorima rizika za svaka osoba ponaosob – navode za Telegraf.

U faktore rizika, kako objašnjavaju, spadaju dužina pritvora, dužina kazne, krizne situacije koje mogu da se odnose na zdravstveno stanje bliskih članova njihove porodice poput bolesti, zatim međuljudski odnosi među uhapšenim osobama težina krivičnog djela i drugi faktori.

Ovaj program, kako za Telegraf kažu iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, podrazumijeva i obuku zaposlenih (Služba za obezbjeđenje, Služba za tretman, Služba za zdravstvenu zaštitu i Služba za obuku i upošljavanje) koji su u svakodnevnom kontaktu sa uhapšenim osobama i koji su edukovani da prepoznaju promjene u ponašanju.

Pored ovoga, posebno Služba za tretman prolazi i obuku za intenzivan individualan i grupni rad sa uhapšenim osobama koji su u riziku od suicida ili samopovređivanja.

Odgovornost zaposlenih u slučaju incidenta

U ovim situacijama, uprava zavoda (zatvora) utvrđuje odgovornost zaposlenih, a takođe i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija sprovodi vanredni inspekcijski nadzor.

Provjerava se da li su sve procedure u zavodu ispoštovane, a ukoliko je bilo propusta utvrđuje se disciplinska odgovornost zaposlenih.

Kako navode iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, u proteklih pet godina u srpskim zatvorima bilo je 32 slučaja samoubistava i pet ubistava. Najviše samoubistava bilo je 2015. godine – 10, a potom i 2017. kada je devet osuđenika se ubilo.

Prema podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, 2016. ih je bilo osam, a prošle 5. U 2018, pak, nije bilo nijednog samoubistva u zatvorskim ćelijama. Broj ubistava u proteklih pet godina bio je znatno manji i iznosio je pet.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO