Svijet

PRETRPANI AUTOBUSI U javnom saobraćaju u Italiji najveći rizik za širenje virusa

Stručnjaci i političari u Italiji upozoravaju da je javni prevoz jedno od mjesta sa najvišim rizikom od zaraze virusom korona.

PRETRPANI AUTOBUSI U javnom saobraćaju u Italiji najveći rizik za širenje virusa
FOTO: HAYOUNG JEON/EPA

Tokom vikenda je premijer Đuzepe Konte objavio nove zabrane za barove, škole i restorane, ali kritičari navode da su pretrpani autobusi i metroi u saobraćajnim špicevima mnogo veća prijetnja.

Tokom ljeta, kada je stopa zaraženosti bila niska, administracija je odredila da 80 odsto kapaciteta bude dozvoljeno u autobusima i metroima.

– Osamdeset odsto je previše jer je ponekad nemoguće održati bezbjednu distancu od najmanje metar među putnicima – rekao je profesor za zarazna oboljenja na rimskom Univerzitetu Tor Vergara Masimo Andreoni.

Italijanski premijer je početkom sedmice rekao da je javni saobraćaj “iznad svega” mjesto gdje oboljenje cirkuliše, ali nije sugerisao da će problem biti direktno riješen, već je objavio nove zabrane za barove, restorane, teretane i druge aktivnosti.

Lider stranke krajnje desnice Liga Mateo Salvini istakao je da je problem u javnom saobraćaju Rima ili Milana, a ne u teretanama i bioskopima.