Politika

PREURANJENA KAMPANJA Još jedna prijava CIK zbog led displeja i zloupotrebe budžetskog novca

TI u BIH podnio je prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BIH protiv gradonačelnice Visokog Amre Babić zbog preuranjene izborne kampanje i zloupotrebe javnih resursa za vlastitu promociju.

PREURANJENA KAMPANJA Još jedna prijava CIK zbog led displeja i zloupotrebe budžetskog novca
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Reklama sa njenom slikom emituje se na jednom od led displeja u Visokom na mjestu predviđenim za plaćeno oglašavanje uz poruku „Ravnomjerno razvijamo infrastrukturu na području cijelog grada“ i „Brinemo za stanovnike svakog grada“.

– Na ovoj reklami gdje se direktno vrši izborna promocija gradonačelnice koja je ponovo kandidat za tu funkciju na predstojećim izborima, nalazi se i grb Grada Visoko i parola javnog projekta „Voda za 12.000 stanovnika“ – navode u TI BiH.

Zbog svega je TI BIH ovaj slučaj prijavio CIK, a od gradskih vlasti tražena je informacije koliki je iznos budžetskog novca potrošen na ovu promociju. Zakonom o finansiranju političkih partija javnim institucijama je zabranjeno da doniraju stranke kao i da rade za njih besplatnu promociju što se može smatrati donacijom u činjenju.

Takođe prijava je podnesena i  zbog preuranjene izborne kampanje jer Izborni zakon BIH izričito zabranjuje bilo kakvo plaćeno političko oglašavanje u periodu od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje.

Posmatrači TI BIH zabilježili su i ranije da se projekat „Voda za 12.000 stanovnika“ i ranije zloupotrebljavao prilikom javnog događaja otvaranja radova na vodovodnoj mreži kada su učesnicima dijeljene maske sa oznakama Nezavisne liste.

Premijer ZDK Mirza Ganić i Esad Semić sa saradnicima razgovarali su s građanima mjesne zajednice Poriječani : "Stanje…

Posted by Mirza Ganić on Wednesday, September 30, 2020

Takođe, zabilježeno je više primjera gdje je premijer Zeničko-dobojskog Kantona  Mirza Ganić, koji je takođe kandidat za gradonačelnika Visokog, koristio javnu funkciju i davao predizborna obećanja o povećanju investicija u grad. Vlada ZDK intenzivirala je javne radove u ovom gradu i ulaganja u predizbornom periodu što se u više navrata koristilo za promociju ovog kandidata.

TI BIH je takođe uputio i 23 prijave CIK protiv političkih stranaka koje su koristile plaćeno oglašavanje na društvenim mrežama van perioda kampanje, a podsjećamo da je zbog ovoga u ponedeljak CIK sa po 1.000 KM kaznio osam političkih subjekata.